Uw anticonceptiepil bevalt niet. Wat nu?

Heeft u er moeite mee uw anticonceptiepil dagelijks op een vast tijdstip te slikken? Heeft u last van bijwerkingen? Er zijn veel verschillende redenen te bedenken waarom het mogelijk is dat uw huidige anticonceptiepil niet bevalt en u graag wat anders wilt. Welke opties zijn er en hoe gaat het overstappen?

Betrouwbaarheid, bijwerkingen en gebruiksgemak zijn meestal bepalend voor de keuze van de anticonceptiemethode

Bijwerkingen

De ‘gewone’ anticonceptiepil bestaat uit een oestrogeen hormoon en een progestageen hormoon. Deze hormonen komen ook van nature in uw lichaam voor. Uw menstruatiecyclus wordt bepaald door de schommelingen in de bloedspiegels van deze hormonen. De hormonen uit de pil geven daarom vaak bijwerkingen die u tijdens een normale menstruatiecyclus zonder gebruik van de pil ook kunt ervaren.

De meest voorkomende bijwerkingen door oestrogenen zijn hoofdpijn, gespannen borsten, verminderd libido en misselijkheid.

Progestagenen hebben vooral invloed op uw stemming, gewicht, uw huid en uw haar. Een ernstiger bijwerking van progestagenen is een verhoging van de kans op trombose.

Bij oestrogene bijwerkingen

Wanneer u bijwerkingen ervaart die waarschijnlijk te maken hebben met het oestrogeen in uw pil, zijn er verschillende mogelijkheden:

- anticonceptiepil met een lagere dosering oestrogeendeze pillen geven soms minder bijwerkingen, maar geven wel een grotere kans op tussentijds bloedverlies (spotting) en doorbraakbloedingen. Ervaart u dit, dan kan dat een signaal zijn voor een verminderde betrouwbaarheid van de pil.

- anticonceptiepil met een ander soort oestrogeenbij sommige vrouwen geeft een ander soort oestrogeen minder oestrogeenachtige bijwerkingen. Het is echter niet aangetoond dat bepaalde oestrogenen beduidend minder bijwerkingen geven.

- anticonceptiemethode zonder oestrogeenhet kan zinvol zijn om een anticonceptiemethode zonder het hormoon oestrogeen te proberen. Deze zijn er in diverse vormen: de prikpil, het anticonceptiestaafje en het hormoonspiraal. Ook zijn er anticonceptiemethoden zonder hormonen, namelijk het koperspiraaltje, condooms en sterilisatie.

 

- ondanks dat libidoproblemen worden veroorzaakt door oestrogeen uit de pil, kan hierin verbetering optreden wanneer u overstapt op een anticonceptiepil met een ander progestageen dat ook zogenaamde ‘androgene effecten’ heeft. Deze progestagenen geven echter wel weer een grotere kans op puistjes en vet haar.

Bij progestagene bijwerkingen

Bij bijwerkingen van de pil die waarschijnlijk worden veroorzaakt door het progestageen, zijn er andere mogelijkheden:

- anticonceptiepil met een ander progestageenanticonceptiepillen worden ingedeeld in verschillende generaties, afhankelijk van het soort progestageen. Van de pillen van de tweede generatie is aangetoond dat ze het kleinste risico op trombose geven. Deze pillen hebben daarom de voorkeur. Ervaart u bijwerkingen die te maken kunnen hebben met het progestageen, dan kan overstappen op een pil met een ander progestageen soms verbetering geven. Wees ervan bewust dat het (kleine) risico op trombose hierdoor mogelijk iets groter wordt.

- overstappen op een andere anticonceptiemethodevooral in het geval van stemmingswisselingen kan het overstappen op een andere anticonceptiemethode, waarbij het progestageen geleidelijk wordt afgegeven en dus voor minder variatie in de bloedwaarde zorgt, de bijwerkingen verminderen. Voorbeelden van dergelijke methoden zijn de anticonceptiering, het anticonceptiestaafje en het hormoonspiraal.

- overstappen op een methode zonder progestageenhet progestageen is de essentiële werkzame stof in een hormonaal anticonceptivum en zit er dus altijd in. Anticonceptiemethoden zonder hormonen zijn het koperspiraaltje, condooms en sterilisatie.

Liever geen dagelijkse pil?

Het gebruik van de anticonceptiepil brengt met zich mee dat dagelijks rondom hetzelfde tijdstip een pil moet worden geslikt. Voor veel vrouwen is dit lastig. Dit kan te maken hebben met onregelmatige werktijden, een onregelmatige leefstijl of gewoon vergeetachtigheid. Heeft u er moeite mee om dagelijks te denken aan het innemen van de pil en wilt u toch een goede bescherming tegen zwangerschap, dan kunt u kiezen uit de volgende mogelijkheden:

Andere vormen van anticonceptie

  • Anticonceptiering: hierbij brengt u maandelijks zelf een hormoonhoudende ring in uw vagina. De ring moet drie weken blijven zitten, daarna is er een stopweek. U voelt de ring na het inbrengen niet zitten en ook bij het vrijen hebben de meeste stellen nooit last van de ring.
  • Anticonceptiepleister: eenmaal per week plakt u een hormoonpleister. Dit doet u drie weken achter elkaar. Daarna volgt een stopweek.
  • Anticonceptiestaafje: dit implantaat wordt onderhuids door de arts ingebracht en geeft gedurende drie jaar progestageen af. Er is geen stopweek, waardoor u uw menstruatie niet kunt verschuiven of overslaan. Het patroon waarop de menstruatie optreedt kan veranderen. Menstruaties kunnen ook helemaal uitblijven. Wanneer het staafje is verwijderd bent u gelijk weer vruchtbaar.
  • Hormoonhoudend spiraaltje: wordt door de arts in de baarmoeder ingebracht en geeft gedurende vijf jaar progestageen af. Vanwege het ontbreken van een stopweek heeft u bij een hormoonhoudend spiraaltje geen invloed meer op de timing van de menstruatie. Ook kan het patroon van de menstruaties veranderen of kan de menstruatie geheel stoppen.
  • Koperspiraaltje: het koperspiraaltje wordt door de arts in de baarmoeder ingebracht en kan tot vijf jaar blijven zitten. Het koper maakt de zaadcellen inactief. Als er toch bevruchting optreedt, zorgt het spiraaltje ervoor dat de bevruchte eicel zich niet kan innestelen in het baarmoederslijmvlies. Aangezien het koperspiraaltje geen hormonen bevat, heeft het geen invloed op het menstruatiepatroon. Wel kunnen de eerste menstruaties na plaatsing pijnlijker zijn.

Veilig overstappen naar een nieuwe pil

Wanneer u voor het eerst de pil gebruikt, is deze de eerste week niet veilig en moet u aanvullende anticonceptie, zoals een condoom, gebruiken. Bij overstappen van de ene op de andere pil is dat niet nodig. Er zijn twee manieren waarop u veilig kunt overstappen:

1. zonder stopweek: ga na het opmaken van de oude pilstrip direct de volgende dag door met de eerste pil van de nieuwe pil.
2. met stopweek: neem een normale stopweek (maximaal zeven dagen) en begin na de stopweek met de eerste pil van het nieuwe middel.

Vraag advies

De keuze van een geschikte vorm van anticonceptie is iets heel persoonlijks. Hierbij moet rekening worden gehouden met onder andere uw leefstijl, het zwangerschapsrisico dat voor u aanvaardbaar is, uw eventuele wens om in de toekomst zwanger te worden en bijwerkingen die u ervaart. Het ideale anticonceptivum kan dus per persoon verschillen. Zorg dus dat u goed op de hoogte bent van de mogelijkheden die er zijn en overleg met uw huisarts welk anticonceptivum het beste voor u is.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen