Astma bij kinderen

Astma wordt ook bij kinderen vaak behandeld met inhalatiecorticosteroïden. Kunnen deze middelen veilig door hen worden gebruikt? U leest over de behandeling van astma bij kinderen op Leef.nl.

Kinderen en astma

Astma is de meest voorkomende chronische aandoening bij kinderen. Het ziektebeeld komt bij 5 tot 10% van de kinderen voor, waarbij de meeste kinderen die astma hebben ook allergisch zijn. De kans op het krijgen van astma wordt grotendeels erfelijk bepaald. Ook omgevingsfactoren zoals roken door de moeder tijdens de zwangerschap en roken door ouders of verzorgers ná de geboorte dragen bij aan de kans op het ontwikkelen van astma.

Roken door de moeder tijdens de zwangerschap draagt bij aan de kans op het ontwikkelen van astma.

Behandeldoel bij kinderastma

De doelen van de behandeling van kinderen met astma zijn een normaal leefpatroon zowel overdag (bij schoolgaande kinderen bijvoorbeeld geen schoolverzuim) als ’s nachts en met een normaal inspanningsvermogen (kunnen sporten op dezelfde wijze als gezonde kinderen). Daarnaast moeten ernstige astma-aanvallen zoveel mogelijk vermeden worden en wordt een optimale longfunctie bereikt, zonder of met zo weinig mogelijk klachten, al dan niet met medicatie in een zo laag mogelijke dosering en met zo weinig mogelijk bijwerkingen.

Geneesmiddelen bij kinderastma

Ontstekingsremmers (Inhalatiecorticosteroïden), zoals budesonide, beclometason en fluticason zijn de belangrijkste geneesmiddelen voor de behandeling van astma bij kinderen. Aanvullend hieraan kunnen kortwerkende luchtwegverwijders worden gebruikt voor de behandeling van acute benauwdheidsklachten.

Groeiremming door astmamedicijnen?

Ouders van kinderen met astma maken zich vaak zorgen over mogelijk schadelijke effecten van astmamedicijnen wanneer deze langdurig worden gebruikt. Daar is al veel onderzoek naar gedaan. De meest voorkomende lokale bijwerkingen van inhalatiecorticosteroïden zijn schimmelinfectie van de mond en keel en heesheid.

Ook groeiremming wordt in verband gebracht met het gebruik van inhalatiecorticosteroïden. De vele onderzoeken die hiernaar zijn gedaan laten zien dat bij sommige kinderen die deze middelen gebruiken de groei wordt vertraagd, maar uitsluitend in het eerste jaar van de behandeling. De groeivertraging is gemiddeld anderhalve centimeter, maar het gebruik van inhalatiecorticosteroïden blijkt geen effect te hebben op de uiteindelijke lengte die uw kind bereikt. Waarschijnlijk wordt de groeivertraging niet uitsluitend veroorzaakt door het geneesmiddel, maar ook door de ziekte astma zelf. Kinderen mét astma komen namelijk gemiddeld later in de puberteit dan kinderen zónder astma. Deze late puberteit kan ook (een deel van) de oorzaak zijn van de groeivertraging.

Het is belangrijk dat uw kind de voorgeschreven dosering ontstekingsremmers inneemt.

Wat kunt u zelf doen wanneer uw kind astma heeft?

Wanneer uw kind astma heeft, is het gebruik van inhalatiecorticosteroïden vrijwel onvermijdelijk. U kunt er echter zelf wel aan bijdragen dat uw kind de astmaklachten onder controle kan houden met de laagst mogelijke werkzame dosis geneesmiddelen. Ten eerste is het van groot belang dat uw kind zo weinig mogelijk wordt blootgesteld aan prikkels die een astma-aanval kunnen uitlokken, zoals (sigaretten)rook, huisdieren en huisstofmijt. Verder kunt u erop toezien dat uw kind de voorgeschreven dosering ontstekingsremmers goed inneemt. Het regelmatig vergeten van deze beschermende medicatie kan namelijk leiden tot een ernstige astma-aanval, die vervolgens vaak behandeld moet worden met een veel hogere dosis orale corticosteroïden (de prednisolonkuur).

Inhalatietechniek

Tenslotte is een goede inhalatietechniek van belang voor een optimale werking van de geneesmiddelen met de kleinste kans op bijwerkingen. Bij uw apotheek kunt u laten controleren of uw kind de geneesmiddelen op de juiste manier inhaleert.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen