Op onze site vind je veel informatie over astma. Wil je nog meer lezen over astma en alles wat daarmee te maken heeft? Dan kun je op de volgende adressen terecht.

Wat is astma?

Astma is een chronische aandoening van de luchtwegen die kortademigheid, hoesten, piepende ademhaling of een gevoel van benauwdheid veroorzaakt. Astma treft mensen van alle leeftijden, maar het komt meestal voor bij kinderen. Astma is een chronische aandoening die niet genezen kan worden, maar wel goed beheerst kan worden. 

Astma wordt veroorzaakt door een aantal triggers, waaronder allergieën, stress, bepaalde medicijnen, koude lucht, bepaalde voedingsmiddelen, infecties en bepaalde chemische stoffen. Als er een trigger wordt geactiveerd, kan de luchtweg vernauwd raken, wat leidt tot kortademigheid, hoesten, piepende ademhaling of een gevoel van benauwdheid. Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar voor astma, waaronder medicijnen en leefstijlveranderingen.

Wat voor invloed heeft astma?

In Nederland hebben ongeveer 1,3 miljoen mensen astma, wat neerkomt op ongeveer 15 procent van de bevolking. De symptomen van astma kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen het leven van mensen op verschillende manieren beïnvloeden.

Astma kan het dagelijks leven van mensen beperken. Het kan moeilijk worden om een ​​normaal leven te leiden als je last hebt van ernstige aanvallen. Mensen met astma kunnen moeite hebben met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten, zoals sporten, wandelen of zelfs gewoon praten. Het is belangrijk dat mensen met astma goed worden behandeld en leren hoe ze het beste met hun ziekte kunnen omgaan.

Astma kan ook problemen veroorzaken in het sociale leven van mensen. Sommige mensen kunnen zich verlegen voelen over hun toestand en zich afzonderen van anderen. Anderen kunnen moeite hebben om sociale activiteiten te plannen of te genieten van ze. Het is belangrijk om ondersteuning te zoeken van familie en vrienden en te praten over je astma met anderen, zodat je je beter kunt voelen.

Astma kan ook invloed hebben op de werkplek. Sommige mensen kunnen moeite hebben met het doen van hun reguliere taken als gevolg van hun astma, of kunnen zelfs niet in staat zijn om te werken. Het is belangrijk dat mensen met astma met hun werkgever praten over hun situatie zodat de werkplek zo veilig mogelijk kan worden gemaakt.

Hoewel astma een grote impact kan hebben op het leven van mensen, kan het goed worden beheerd. Door goede behandeling en ondersteuning van familie en vrienden kunnen mensen met astma een normaal leven leiden.

Organisaties

http://www.longalliantie.nl/

De Long Alliantie Nederland (LAN) is een federatieve vereniging op het gebied van chronische longaandoeningen. Binnen de LAN bundelen partijen uit het longveld, zoals patiëntenverenigingen, beroepsverenigingen, zorgverzekeraars en bedrijven hun krachten. Doel is preventie en het verbeteren van de zorg voor longpatiënten.

 

https://www.longfonds.nl/

Het Longfonds (voorheen Astma Fonds) helpt mensen met een longziekte door onderzoek, voorlichting of belangenbehartiging. Het Longfonds is zowel een gezondheidsfonds en een patiëntenvereniging.

 

http://www.longforum.nl/

Het Longforum is een online platform voor iedereen met een longziekte. Je kunt hier ervaringen uitwisselen met anderen met astma.

 

http://www.nederland-davos.nl/site/

De Vereniging Nederland-Davos (VND) is een patiëntenvereniging, primair voor mensen met ernstig en vaak moeilijk behandelbaar astma (MBA).

 

https://www.nkal.nl/

Het Nederlands Kenniscentrum Arbeid en Longaandoeningen (NKAL) is een landelijk centrum voor klinische arbeidsgeneeskunde met als doel de zorg te verbeteren voor werknemers met een arbeidsgerelateerde longaandoening of die hiervoor at risk zijn.

Richtlijnen

In de richtlijn staan aanbevelingen voor preventie, diagnostiek en hulp bij een bepaalde aandoening. Richtlijnen ondersteunen de behandelaars bij hun besluitvorming en handelen door zo concreet mogelijk aan te geven wat ze het beste kunnen doen. De volgende richtlijnen hebben betrekking op astma. Je vindt er ook veel achtergrondinformatie over de aandoening.

 

NHG standaarden (richtlijn van de huisartsen):

https://www.nhg.org/standaarden/volledig/nhg-standaard-astma-bij-volwassenen

https://www.nhg.org/standaarden/volledig/nhg-standaard-astma-bij-kinderen

 

Richtlijn kinderartsen:

http://www.nvk-richtlijnen.nl/astma/index.php/Hoofdpagina