Astma en roken

Astma en roken is een ongezonde combinatie. Lees op Leef.nl over de schadelijke en nadelige effecten van roken bij astma.

Astma en roken

Roken is voor niemand goed, maar astma en roken is wel een hele ongezonde combinatie. Sigarettenrook prikkelt de longen met hoesten en benauwdheid tot gevolg. Daarnaast werken luchtwegbeschermende medicijnen minder goed bij rokers. Toch rookt ongeveer een kwart van de Nederlandse astmapatiënten. Dit percentage is even hoog als onder mensen die geen astma hebben. Ondanks de extra klachten die mensen met astma van het roken kunnen hebben, blijkt dit geen aanleiding te zijn om vaker te stoppen met roken.

De invloed van roken op uw astmaklachten

Een benauwdheidsaanval bij astma kan door vele verschillende prikkels worden uitgelokt. Tabaksrook is daar één van, maar ook rook uit een openhaard, vuurkorf, barbecue en bakpan kan de luchtwegen prikkelen. De irriterende werking van rook zorgt er daarnaast voor dat de luchtwegen gevoeliger worden voor andere prikkels, zoals inspanning en allergische prikkels. Niet alleen het zelf roken van tabak, maar ook meeroken met anderen kan uw luchtwegen beschadigen. Op de lange termijn kunnen uw astma-aanvallen door roken veranderen in chronische klachten. Er is dan COPD ontstaan. Bij COPD zijn uw luchtwegen blijvend beschadigd en vernauwd.

De irriterende werking van rook zorgt ervoor dat de luchtwegen gevoeliger worden voor andere prikkels, zoals inspanning en allergische prikkels.

Roken en uw inhalatiemedicijnen

Luchtwegbeschermende medicijnen, ook wel ontstekingsremmers of inhalatiecorticosteroïden genoemd, zijn de hoeksteen van de behandeling van astma. Deze medicijnen onderdrukken de ontstekingsverschijnselen in uw longen. Hierdoor neemt de hyperreactiviteit, de overdreven reactie van de longen op prikkels, af. Uw astmaklachten verminderen hierdoor.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat deze ontstekingsremmende medicijnen minder goed werken bij rokers. Vermoedelijk heeft roken  een negatieve invloed op de hechting van deze medicijnen op de plekken waar deze in uw lichaam moeten werken. Momenteel wordt onderzocht welk mechanisme hiervoor verantwoordelijk is. Door te stoppen met roken zorgt u ervoor dat, naast de andere positieve effecten, ook uw medicijnen beter gaan werken.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat ontstekingsremmende medicijnen minder goed werken bij rokers.

Alle producten voor 'Stoppen met roken'


Bekijk producten (8)


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen