Borstvoeding

 1. Effectieve tepelzorg voor moeders die borstvoeding geven

  Effectieve tepelzorg voor moeders die borstvoeding geven

  Deze informatie is tot stand gekomen in samenwerking met Multi-Mam. Tegenwoordig wordt het geven van borstvoeding weer sterk gepromoot. Sinds de jaren 60 zijn de voordelen van het geven van borstvoeding door meerdere studies aangetoond. Moedermelk is veilig en altijd beschikbaar. Het is altijd op temperatuur en kan niet bederven. Echter het geven van borstvoeding kan vervelend zijn voor de moeder als gevolg van ingetrokken tepels, pijnlijke tepels (kloven en korstjes), infecties (mastitis), schimmel in de mond van de baby of op de tepel.

  Tepelbeschadigingen

  Tepelbeschadigingen helen het beste in een vochtige omgeving. Gebruik van een vochtige wondbedekking vermindert aanzienlijk de tepelpijn en reduceert kloofjes en korstjes.
  Lees meer »
 2. Kolven

  Kolven

  Kolven is het op gang brengen en houden van de borstvoeding. Als een kindje (nog) niet aan de borst drinkt of dit door omstandigheden niet kan, wordt door middel van kolven de borstvoedingsontwikkeling op peil gehouden.

  Tips voor bij het kolven

  • Probeer ontspannen te zitten en leun iets voorover als dit mogelijk is
  • Ontspan met behulp van ademhalingsoefeningen en creëer een rustige omgeving
  • Maak contact met de baby voor en tijdens het kolven. Als hij niet in de buurt is, kun je een cameraverbinding of foto van je kindje gebruiken
  • Leg voor het kolven gedurende tien tot vijftien minuten warme kompressen op de borst. De melk gaat dan vaak gemakkelijk stromen. Je kunt twee warme washandjes gebruiken, maar ook een hot / cold pack
  • Stimuleer de tepels met de hand
  • Masseer de borsten voor en tijdens het kolven.
  Lees meer »
 3. Stoppen met borstvoeding

  Stoppen met borstvoeding

  Er zijn verschillende manieren om te stoppen met borstvoeding. Voor zowel moeder als kind is het prettig wanneer dit een geleidelijk proces is.

  Stoppen met borstvoeding

  Er kunnen verschillende redenen zijn om te stoppen met borstvoeding. Werk, onvoldoende groei van de baby of medicijngebruik kunnen een moeder doen besluiten de borstvoeding af te bouwen.

  Voor zowel moeder als kind verandert er op dat moment veel. Het kind zal moeten wennen aan andere voeding en aan het feit dat zijn moeder niet altijd meer zo dichtbij is. De moeder moet op haar beurt haar lichaam

  Lees meer »
 4. Het combineren van borstvoeding en flesvoeding

  Het combineren van borstvoeding en flesvoeding

  Het is mogelijk om borstvoeding te combineren met flesvoeding. Het is aan te raden hiermee te wachten tot je kindje ten minste twee maanden oud is. De borstvoeding is dan goed op gang en de baby maakt dan gemakkelijk onderscheid tussen zuigen aan de tepel of zuigen aan een speen.

  Combineren

  Wanneer de borstvoeding onvoldoende is of wanneer de moeder weer aan het werk gaat, kan het handig zijn om borstvoeding te combineren met flesvoeding. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de ochtend- en avondvoeding te laten bestaan en de voedingen overdag te vervangen door de fles. Deze kunnen dan eenvoudige door anderen worden gegeven bijvoorbeeld op de crèche. Je zou er ook voor kunnen kiezen overdag te kolven. De flesvoeding kan dan (voor een gedeelte) blijven bestaan uit moedermelk.

  Als aanvulling op de borstvoeding kun je het beste kiezen voor hypo-allergene flesvoeding.

  Lees meer »
 5. Borstvoeding en medicijnen

  Borstvoeding en medicijnen

  Medicijnen kunnen via de borstvoeding bij je baby terechtkomen. Hoe je hiermee om kunt gaan, lees je in dit artikel. Daarnaast kun je bij het geven van borstvoeding te maken krijgen met medicijnen om de borstvoeding op te wekken. Ook worden de medicijnen om de borstvoeding te stoppen besproken.

  Borstvoeding geven en medicijnen gebruiken

  Als je borstvoeding geeft, moet je er rekening mee houden dat geneesmiddelen via de moedermelk ook bij de baby terecht kunnen komen. Dit kan schadelijk zijn omdat jonge kinderen nog niet in staat zijn alle geneesmiddelen af te breken en uit te scheiden.

  Lees meer »
 6. Borstvoeding geven na borstkanker

  Borstvoeding geven na borstkanker

  Het gaat niet altijd, maar vaak is het mogelijk om na borstkanker nog borstvoeding te geven. Als er één borst is geamputeerd, kan een baby met de overgebleven gezonde borst volledig worden gevoed. Borstvoeding is een kwestie van vraag en aanbod.

  Verschillende scenario's

  Als er één borst is, zal een kindje de productie in die ene borst dubbel stimuleren. Als een borst bestraald is, is het onzeker of de melkproductie op gang komt. Als er een borstsparende operatie bij kanker is geweest, is het ook afwachten of de borstvoeding op gang komt. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid

  Lees meer »
 7. Borstvoeding geven na een borstvergroting

  Borstvoeding geven na een borstvergroting

  Borstvoeding ontstaat in de melkklieren en melkkanalen in de borst. Bij een borstvergroting wordt er een prothese onder de borstklier of achter de borstspier geplaatst. Dit gebeurt via een snee onder de borstplooi, in de oksel of ter hoogte van de tepelhof. Kun je dan nog borstvoeding geven?

  Borstprothese en borstvoeding

  Het plaatsen van een borstprothese gebeurt via een snee onder de borstplooi, in de oksel of ter hoogte van de tepelhof. Bij een snee onder de borstplooi of in de oksel wordt de prothese direct achter het klierweefsel of de borstspier geplaatst. De melkklieren en –kanalen blijven dan meestal intact. Als tijdens de operatie echter een snee is gezet ter hoogte van de tepel of tepelhof, is de kans groot dat er wel melkkanaaltjes beschadigd zijn. De kans dat er voldoende borstvoeding kan worden gegeven is in dat geval een stuk kleiner.
  Lees meer »
 8. Borstvoeding geven na een borstverkleining

  Borstvoeding geven na een borstverkleining

  Borstvoeding ontstaat in de melkklieren en melkkanalen in de borst. Bij een borstverkleining wordt borstweefsel weggehaald om de borst kleiner te maken. Is borstvoeding geven nu nog mogelijk?

  Na een borstverkleining kan er meestal nog borstvoeding worden gegeven als:

  • Als er nog voldoende melkklieren zijn.
  • De melkklieren verbinding hebben met de tepel.
  • Er voldoende onbeschadigde zenuwen aanwezig zijn die een prikkel kunnen sturen naar de hersenen om voor melkaanmaak te zorgen.

  Lees meer »
 9. Een borstontsteking bij borstvoeding

  Een borstontsteking bij borstvoeding

  Wanneer je borstvoeding geeft, kun je te maken krijgen met een borstontsteking. Wat dat precies is en wat je kunt doen, lees je op Leef.nl.

  Wat is een borstontsteking?

  Borstontsteking is een ontsteking van de borst, meestal aan één kant. Vaak is er sprake van een pijnlijke, warme, rode plek op de borst. Daarnaast kunnen er koorts (temperatuur boven de 38,5 °C) en een griepachtig gevoel optreden.

  De oorzaak van een borstontsteking is meestal een opeenhoping van melk in de borst. Soms ontstaat een borstontsteking door een infectie met een bacterie

  Lees meer »
 10. Problemen bij borstvoeding

  Problemen bij borstvoeding

  De meeste Nederlandse moeders beginnen na de bevalling met het geven van borstvoeding. Velen van hen stoppen helaas binnen een maand, vaak omdat ze klachten, zoals tepelkloven of stuwing, ervaren. Hieronder worden een aantal van deze klachten beschreven met adviezen wat je zelf ertegen kunt doen.

  Pijnlijk

  De eerste week na de bevalling doet het borstvoeding geven bij bijna iedere vrouw pijn. Dit is dus normaal maar hoort na een week te verdwijnen. Wanneer de pijn aanhoudt, is de oorzaak vaak het niet goed aanleggen van de baby. Ook tepelkloven, een te kort tongriempje, stuwing,

  Lees meer »