Het is mogelijk om borstvoeding te geven na een borstverkleining, maar het kan enige uitdagingen met zich meebrengen. Een borstverkleining kan de melkkanalen, de zenuwen en het borstweefsel beschadigen, waardoor de melkproductie beïnvloed kan worden. Niet alle vrouwen ervaren echter problemen en sommigen zijn in staat om succesvolle borstvoeding te geven na een borstverkleining. We vertellen je er meer over in dit artikel.

Factoren die borstvoeding na een borstverkleining beïnvloeden

Of je na een borstverkleining borstvoeding kunt geven, hangt af van verschillende factoren, waaronder de uitgebreidheid van de operatie, de plaatsing van de tepels en de hoeveelheid borstweefsel dat is verwijderd. Als tijdens de operatie de tepel en tepelhof verplaatst zijn, kan dit de zenuwen en melkklieren aantasten, wat de melkproductie kan verminderen. Het is belangrijk om te onthouden dat elk geval uniek is, en de impact van een borstverkleining op borstvoeding kan variëren.

Als je van plan bent borstvoeding te geven na een borstverkleining, is het raadzaam om dit vooraf te bespreken met je chirurg en/of een lactatiekundige. Zij kunnen je helpen bij het beoordelen van je individuele situatie en advies geven over de mogelijkheden en mogelijke uitdagingen.

Wat als de melkproductie verminderd is?

Als de melkproductie na de borstverkleining verminderd is, zijn er nog steeds manieren om de borstvoeding te ondersteunen. Het is belangrijk om vaak en regelmatig aan te leggen of te kolven om de melkproductie te stimuleren. Door frequent en effectief te voeden, kan het lichaam gestimuleerd worden om meer melk te produceren. Daarnaast kunnen bepaalde kruidensupplementen en medicijnen soms worden gebruikt om de melkproductie te stimuleren, maar dit moet altijd worden besproken met een lactatiekundige of arts.

Het kan ook helpen om de steun en begeleiding van een lactatiekundige in te schakelen. Zij kunnen je helpen met het optimaliseren van de aanhaptechniek van de baby, het opbouwen van een goede melkvoorraad en het bieden van advies en ondersteuning tijdens het gehele borstvoedingsproces.

Andere manieren

Onthoud dat zelfs als de borstvoeding na een borstverkleining uitdagend is, er ook andere manieren zijn om je baby te voeden en een sterke band op te bouwen. Als het geven van borstvoeding niet lukt of niet mogelijk is, zijn er alternatieven zoals het geven van afgekolfde moedermelk, het combineren van borstvoeding met kunstvoeding, of het volledig overgaan op kunstvoeding. Het belangrijkste is om te doen wat voor jou en je baby het beste werkt en waar jullie je comfortabel bij voelen.

Pijn tijdens de borstvoeding na een borstverkleining

Het ervaren van pijnklachten tijdens het geven van borstvoeding na een borstverkleining, zoals pijn aan het littekenweefsel, is niet ongewoon. Gelukkig zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om verlichting te bieden en het comfort tijdens het voeden te verbeteren. Hier zijn enkele tips:

  1. Gebruik warmte: Het aanbrengen van warmte op het pijnlijke gebied kan helpen om de doorbloeding te verbeteren en de spieren te ontspannen. Dit kan verlichting bieden bij pijnlijke littekens. Probeer een warm kompres, een warme douche of een warme handdoek op het pijnlijke gebied aan te brengen voor het voeden.
  2. Koelen: Sommige vrouwen vinden verlichting door koude kompressen of ijspakkingen op het pijnlijke gebied aan te brengen na het voeden. Dit kan helpen om eventuele ontstekingen te verminderen en pijn te verzachten. Zorg ervoor dat je een dunne doek tussen de ijs- of koude pakking en je huid plaatst om bevriezing te voorkomen.
  3. Probeer verschillende voedingshoudingen: Het experimenteren met verschillende voedingshoudingen kan helpen om de druk op het littekenweefsel te verminderen. Sommige vrouwen vinden liggend voeden, rugbyhouding of zijligging prettiger en minder belastend voor het pijnlijke gebied. Vraag advies aan een lactatiekundige over de beste houdingen voor jouw specifieke situatie.