Problemen bij borstvoeding

De meeste Nederlandse moeders beginnen na de bevalling met het geven van borstvoeding. Velen van hen stoppen helaas binnen een maand, vaak omdat ze klachten, zoals tepelkloven of stuwing, ervaren. Hieronder worden een aantal van deze klachten beschreven met adviezen wat u zelf ertegen kunt doen.

Pijnlijk

De eerste week na de bevalling doet het borstvoeding geven bij bijna iedere vrouw pijn. Dit is dus normaal maar hoort na een week te verdwijnen. Wanneer de pijn aanhoudt, is de oorzaak vaak het niet goed aanleggen van de baby. Ook tepelkloven, een te kort tongriempje, stuwing, borstontsteking of een schimmelinfectie kunnen oorzaken zijn van pijn bij het voeden. Wanneer u er samen met uw kraamverzorgster niet uitkomt, kunt u zich via uw huisarts of consultatiebureau laten verwijzen naar een lactatiekundige.

Stuwing

In principe maakt u net zo veel melk aan als de baby vraagt. Tijdelijk kan het zijn dat u meer melk aanmaakt, dan uw baby drinkt. Deze overproductie van moedermelk uit zich in stuwing. Hierdoor zwellen de borsten op en zijn ze pijnlijk. Na verloop van tijd zal er weer een balans ontstaan tussen de vraag van uw baby en de melk die u aanmaakt. U kunt de pijn van stuwing verhelpen door: koude doeken tegen de borsten aan te leggen, een strakke BH te dragen, uw baby te laten drinken of melk af te kolven.

Alle producten voor 'Borstvoeding'


Bekijk producten (43)

Alle producten voor 'Borstkolven'

Bekijk alle producten >

Te weinig melk

Wanneer de hoeveelheid moedermelk die aangemaakt wordt niet voldoende is, wordt uw kindje huilerig en zal het onvoldoende groeien. Het geven van borstvoeding is een proces van vraag en aanbod; door uw kindje vaker te voeden of door extra af te kolven, zal er meer melk worden aangemaakt.

Tepelkloof

Een tepelkloof is een pijnlijk scheurtje in de tepel. Tepelkloven kunnen ontstaan wanneer de baby niet goed wordt aangelegd. Goede hulp bij het aanleggen kan problemen voorkomen. Neem zo nodig contact op met een lactatiekundige (via het consultatiebureau of uw huisarts). Het kan helpen bij tepelkloven om een beetje moedermelk op de tepels te laten drogen. Het smeren met crèmes of zalven geeft geen betere resultaten. Verder is een goede hygiëne van belang. Eventueel kunt u tegen de pijn paracetamol gebruiken.

Het geven van borstvoeding is een proces van vraag en aanbod.

Alle producten voor 'Verlichting bij tepelkloven'

Bekijk alle producten >

Schimmelinfectie

Tijdens de geboorte kan de baby in het geboortekanaal besmet raken met de schimmel Candida albicans. Dit kan een infectie van de mond (spruw) tot gevolg hebben. Hierbij zit een wittige aanslag in de mond van uw baby. Dit is niet erg en gaat meestal vanzelf over. Behandeling is alleen nodig als uw baby er last van heeft. Dit uit zich in vaker loslaten tijdens het drinken. Bij het geven van borstvoeding kunnen moeder en kind elkaar besmetten. Belangrijk is een goede hygiëne: was uw handen voor en na de voeding, maak de tepels schoon met water met daarin een scheut azijn en laat ze aan de lucht drogen, gebruik zo weinig mogelijk zeep, kook fopspenen dagelijks uit, verschoon elke dag uw beha. Bij pijn kunt u paracetamol gebruiken. Voor de behandeling van de schimmel zelf zult u contact moeten opnemen met uw huisarts .

In ons assortiment vindt u de beste producten en adviezen voor de gezondheid van uw gezin.

Alle producten voor 'Moeder & Kind'


Bekijk producten (1381)


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen