Kattenziekte is een zeer ernstige infectieuze aandoening die wordt veroorzaakt door een virus. De officiële benaming van kattenziekte is Feline panleukopenie. Het is een infectie van het maag-darmkanaal die wordt veroorzaakt door het Feline parvovirus. Het virus lijkt erg op het parvovirus dat een vergelijkbare ziekte veroorzaakt bij de hond. Het parvovirus is een virus dat niet makkelijk gedood kan worden door reinigingsmiddelen en nog jaren infectieus kan blijven in de omgeving.

Witte bloedcellen

Katten van iedere leeftijd zijn gevoelig voor het virus, maar kittens raken het makkelijkst besmet. De symptomen lopen uiteen, maar in het algemeen hebben dieren hoge koorts, ze braken, hebben (soms bloederige) diarree en een verminderde weerstand voor andere ziekten. Dit komt doordat het aantal witte bloedcellen sterkt daalt bij een infectie met parvovirus. Katten die tijdens de dracht worden geïnfecteerd kunnen doodgeboren kittens krijgen, of kittens met neurologische afwijkingen, zoals trillen en incoördinatie. Kittens die in het nest besmet worden kunnen zo snel sterven dat er geen verschijnselen worden waargenomen.

Hoe weet je of je dier kattenziekte heeft?

Je dierenarts kan vaak aan de hand van de klachten al een voorlopige diagnose stellen. Eventueel kan aanvullend bloedonderzoek worden gedaan om het gehalte aan rode en witte bloedcellen te bepalen. Er is ook een sneltest beschikbaar die direct aangeeft of er parvovirus aanwezig is in de ontlasting.

Check al onze producten voor katten hieronder:

Behandeling

De behandeling van de kattenziekte, ook wel bekend als panleukopenie, is een belangrijk onderwerp voor katteneigenaren en dierenartsen. Gelukkig zijn er verschillende behandelingsmogelijkheden die kunnen helpen bij het bestrijden van de ziekte en het bevorderen van het herstel van geïnfecteerde katten.

Het belangrijkste aspect van de behandeling van kattenziekte is ondersteunende zorg. Omdat het virus het immuunsysteem van de kat aantast, is het van vitaal belang om de kat te voorzien van de juiste ondersteuning om de gevolgen van de ziekte te verminderen. Dit omvat het handhaven van een goede hydratatie door intraveneuze vloeistoffen toe te dienen om uitdroging te voorkomen en het herstellen van elektrolytenbalans. Daarnaast kan het toedienen van medicijnen om secundaire bacteriële infecties te bestrijden en het verminderen van koorts en pijn ook onderdeel zijn van de behandeling.

Tijdens de behandeling moeten geïnfecteerde katten in isolatie worden gehouden om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen. Dit is essentieel, omdat kattenziekte zeer besmettelijk is en andere katten in de omgeving kan treffen. Het is ook belangrijk om de omgeving grondig te reinigen en te desinfecteren om het virus te verwijderen.

Kattenziekte voorkomen

Het voorkomen van kattenziekte is de meest effectieve manier om de ziekte te bestrijden. Vaccinatie is cruciaal en wordt sterk aanbevolen voor katten, vooral op jonge leeftijd. Het vaccin tegen kattenziekte is zeer effectief en kan de kans op infectie aanzienlijk verminderen. Het is belangrijk om katten te laten vaccineren volgens het aanbevolen vaccinatieschema en regelmatig te laten controleren bij de dierenarts.

Voor katten die herstellen van kattenziekte is het belangrijk om hen de nodige tijd en rust te geven om volledig te herstellen. Een goede voeding, afgestemd op de behoeften van de kat, kan het herstelproces ondersteunen en het immuunsysteem versterken.Het is van cruciaal belang om een dierenarts te raadplegen bij vermoedelijke gevallen van kattenziekte. Een vroege diagnose en snelle behandeling kunnen de overlevingskansen van de kat vergroten.

Samengevat is de behandeling van kattenziekte gebaseerd op ondersteunende zorg, zoals het handhaven van hydratatie en elektrolytenbalans, het bestrijden van secundaire infecties en het bevorderen van het herstel. Preventieve maatregelen, zoals vaccinatie, zijn van vitaal belang om de verspreiding van de ziekte te voorkomen. Het vroegtijdig opsporen en behandelen van kattenziekte kan helpen bij het redden van het leven van geïnfecteerde katten en het beschermen van andere katten in de omgeving.

Meer weten over katten? Lees ook ons artikel 'Verzorging kattengebit'.