Parkinson en seks

Er zijn verschillende redenen waarom de ziekte van Parkinson minder zin in seks tot gevolg heeft. Soms is echter het tegenovergestelde aan de hand. Beide situaties kunnen vervelend zijn.

Minder zin in seks

Mensen met de ziekte van Parkinson voelen zich vaak onzeker over hun eigen lichaam. Dat doet niet meer wat zij willen, het laat hen in de steek en voldoet niet meer aan het ideaalbeeld. Deze gevoelens kunnen leiden tot minder behoefte aan seks. Mensen zien zichzelf niet meer als seksueel aantrekkelijke partner.

Het komt voor dat mantelzorgers hun partner met de ziekte van Parkinson niet meer zo aantrekkelijk vinden. Doordat de patiënt steeds meer afhankelijk wordt van zijn of haar partner voor alledaagse zorg en activiteiten, verandert sowieso veel in de relatie, die vaak minder gelijkwaardig wordt. Partners kunnen om deze reden minder behoefte hebben aan en zin hebben in seks.

Problemen met bewegen kunnen leiden tot minder behoefte aan intimiteit met de partner. Bewegingsproblemen kunnen (het volhouden van) bepaalde houdingen in de weg staan. Ook het krijgen van een orgasme kan moeilijk zijn. Het kan er allemaal aan bijdragen dat mensen maar niet meer beginnen aan seks, omdat het toch niet meer lukt als voorheen.

Door vermoeidheid hebben mensen soms geen zin meer in seks of zijn zo moe dat ze in slaap vallen voordat ze aan vrijen toekomen. Ook voor de mantelzorger kunnen zorgtaken zo vermoeiend zijn dat de behoefte aan seks en intimiteit vermindert.

Er kunnen lichamelijke problemen optreden. Mannen kunnen als symptoom van de ziekte van Parkinson last krijgen van erectieproblemen, terwijl het vrijen voor vrouwen pijnlijk kan zijn door een droog blijvende vagina. Soms kunnen vrouwen daardoor ook geen orgasme krijgen.

Meer zin in seks

Sommige medicijnen kunnen juist zorgen dat mensen meer zin hebben in seks. Dat is soms lastig voor partners als die juist minder behoefte hebben aan intimiteit. Dit kan ertoe leiden dat mensen zich ongemakkelijk en ongelukkig voelen in hun relatie. Het komt voor dat mensen met parkinson door medicijngebruik veel op internet op zoek gaan naar porno en seks. Dit kan mensen vervelend op kosten jagen en problemen veroorzaken met de partner. De patiënt kan de behoefte niet beheersen en de partner begrijpt de neiging voortdurend op zoek te zijn naar seks niet. Dit kan veel spanningen en verdriet met zich mee brengen.

Wat kunt u doen?

In alle gevallen is het belangrijk de problemen te bespreken met parkinsonverpleegkundige of neuroloog. Veel mensen vinden dat lastig omdat seksualiteit, zeker als daar problemen mee zijn, vaak omgeven wordt door gevoelens van schaamte. Het is goed te beseffen dat zowel parkinsonverpleegkundige als neuroloog weten dat dit veel voorkomende problemen zijn. Zij zullen ook gericht naar problemen met seksualiteit en intimiteit vragen.

Wat kan de neuroloog of parkinsonverpleegkundige doen?

Soms kan de neuroloog door een aanpassing in de medicatie de problemen deels wegnemen. Ook kan het praten over de problemen leiden tot meer begrip bij partner en patiënt. Als problemen ingewikkelder zijn, kunnen patiënten en partners worden doorverwezen naar een seksuoloog. Die kan helpen wederzijds begrip te kweken voor de veranderende situatie en gevoelens van partner en patiënt. Ook kunnen stimulerende hulpmiddelen worden besproken, of variaties in houdingen om bijvoorbeeld het krijgen van een orgasme makkelijker te maken of het vrijen voor vrouwelijke patiënten minder pijnlijk te maken, met bijvoorbeeld glijmiddel. Belangrijk is dat de voorgestelde oplossingen goed bij u passen.

Op Leef.nl vindt u hulpmiddelen en zelfzorgmiddelen om het leven met Parkinson makkelijker te maken en bijkomende klachten te verminderen.

Alle producten voor 'Parkinson'


Bekijk producten (154)


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen