Veel mensen die de diagnose parkinson krijgen hebben een baan. Sommigen werken als zelfstandige, velen ook in loondienst. Afhankelijk van de ervaren symptomen blijven mensen met parkinson werken of komen in de Ziektewet. In beide gevallen krijgen ze te maken met wet- en regelgeving rondom arbeid en ziekte.

Wet- en regelgeving

Het is belangrijk betrouwbare informatie in te winnen over de wet- en regelgeving rondom arbeid en ziekte. Werkgevers hebben regels omtrent ziekmelding en het contact dat zij met de werknemer onderhouden gedurende de periode van ziekte. De werkgever houdt zich hierbij aan de algemeen geldende wet- en regelgeving. Samen met de zieke werknemer wordt gezocht naar de mogelijkheden van terugkeer op de werkplek, afhankelijk van de ervaren symptomen. Dit verschilt dus van persoon tot persoon.

Als de uitval uit het arbeidsproces langer duurt, geldt specifieke wet- en regelgeving. Informatie hierover is in te winnen bij uitkeringsinstantie UWV.

Zelfstandigen vallen niet onder de werknemers- verzekeringen van mensen in loondienst. Wel kunnen individueel afgesloten arbeidsongeschiktheidsverzekeringen gelden. Ook daarover is informatie te vinden bij het UWV.

Als mensen wel kunnen blijven werken, kunnen aanpassingen aan de werkplek of bijvoorbeeld in de werktijden noodzakelijk zijn. Goed overleg met de werkgever is dan belangrijk. Een ergotherapeut kan ondersteuning en advies bieden bij aanpassingen van uw werk en werkplek.

Welke klachten kunnen werken met parkinson bemoeilijken?

  • Vermoeidheid speelt veel mensen met de ziekte van Parkinson parten. Aanpassingen aan de inhoud van het werk en de werktijden zijn dan gewenst. Dit gebeurt uiteraard in overleg met de werkgever en de arbodienst. In sommige gevallen vragen zij aanvullende informatie bij de behandelend specialist. Daarvoor is altijd toestemming nodig van de patiënt.
  • Vaak is het ook de hoeveelheid organisatorische vaardigheden die het werk met zich mee brengt wat niet meer haalbaar is. Het verdelen van de aandacht en zaken plannen en regelen worden moeilijker.
  • Ook de symptomen van de ziekte van parkinson kunnen ervoor zorgen dat werken niet langer mogelijk is. Ook dan is het de bedoeling dat werkgevers, de arbo arts en de werknemer met parkinson samen overleggen welke aanpassingen aan het werk nodig zijn om te kunnen blijven werken. Soms is stoppen met werken helaas onvermijdelijk.
Op Leef.nl vind je hulpmiddelen en zelfzorgmiddelen om het leven met Parkinson makkelijker te maken en bijkomende klachten te verminderen.