Parkinson en lichaamsbeweging

Use it or lose it is een bekende term in de (para) medische wereld. Zeker bij de ziekte van Parkinson is bewezen dat lichaamsbeweging ontzettend belangrijk is om de achteruitgang enigszins tegen te houden. Maar nu is juist het bewegen vaak een enorm struikelblok voor mensen met parkinson. Hoe kunt u deze tegenstelling oplossen?

In beweging blijven

Als parkinson cliënten bij mij in de praktijk komen en ze hebben net de diagnose gekregen, dan zal ik altijd adviseren om hun hobby’s en de actieve levensstijl zo lang mogelijk vast te houden. In al het onderzoek naar de ziekte van Parkinson is namelijk gebleken dat lichaamsbeweging zorgt voor profijt in het verloop van de ziekte.

Bewegen op muziek

Trainen op muziek is hierbij een belangrijke component. We hebben allemaal moeite om stil te blijven zitten wanneer er een ritmisch liedje op de radio is. Dit effect wordt momenteel veel door ergotherapeuten, fysiotherapeuten en muziektherapeuten gebruikt in de therapie. Door te bewegen op muziek lijkt het bewegen makkelijker te verlopen en kost het minder energie en wordt het ook weer leuk!

Door het gebruik van muziek wordt het freezen vaak ook beter ondervangen of voorkomen waardoor mensen met parkinson vrijer kunnen bewegen.

Er worden in Nederland veel parkinson groepen opgezet waar geoefend wordt op muziek. Het bewegen verloopt vloeiender en makkelijker op muziek en de stramme parkinson cliënt is op muziek ineens weer in staat om bijvoorbeeld de Weense wals te dansen!

Meer lichaamsbeweging

Naast het oefenen op muziek is het belangrijk om te blijven wandelen en fietsen. Blijf die actieve levensstijl vast houden. Als ergotherapeut denk ik graag mee om die actieve levensstijl mede mogelijk te blijven maken.

Ik heb buiten de ervaring met het toevoegen van muziek ook mooie ervaringen met Nordic Walking bij mensen met parkinson. Doordat men iedere keer een ritmisch geluid hoort van de stok die op de grond komt en in een ritme met de stokken moet lopen freezen mensen minder.

De laatste nieuwe trend vanuit Amerika bij mensen met de ziekte van Parkinson is boksen en tai chi. Hier zijn ook mooie resultaten mee behaald.

Op Leef.nl vindt u hulpmiddelen en zelfzorgmiddelen om het leven met Parkinson makkelijker te maken en bijkomende klachten te verminderen.

Alle producten voor 'Parkinson'


Bekijk producten (158)


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen