Schurft en schilfermijt bij de kat

Schurft bij de kat wordt veroorzaakt door schurftmijten die de huid infecteren. Schurftmijten zijn kleine spinachtige beestjes die niet kunnen vliegen. Er zijn veel verschillende soorten schurftmijt, met verschillende ziekmakende eigenschappen en verschillende manieren om de huid te infecteren. De mijten zijn zo klein dat u ze niet kunt zien, mijten zie je dus nooit door de vacht lopen.

Schurft

De mijt die schurft bij de kat veroorzaakt heet Notoedres cati. Deze mijt is erg gastheerspecifiek maar kan soms ook problemen geven bij het konijn en kan huidirritaties geven bij de mens. Katten hebben minder vaak last van de schurftmijten dan honden. De mijten graven gangen in de huid van de kat, waardoor ze ernstige jeuk veroorzaken. Op de plekken van infectie treedt er haarverlies op, de huid kan een rimpelig en verhard aspect krijgen en is bedekt met schilfers en korsten. De geïnfecteerde plekken zitten meestal op of rond de kop. Katten besmetten elkaar erg makkelijk met deze mijt. Behandeling kan met een spot-on (pipetje) in de nek gebeuren.

Schilfermijt of vachtmijt

De schilfermijt of vachtmijt (Cheyletiella) kan zowel honden, katten als konijnen besmetten. Ook mensen kunnen er jeukende bultjes door krijgen. De mijt graaft zich niet in, maar leeft in de oppervlakkige huidlaag. De infectie is erg makkelijk overdraagbaar en kan via direct contact verlopen, maar de mijten kunnen ook overgedragen worden door luizen, vlooien en vliegen. Kittens en pups worden vaak besmet in het nest, maar volwassen dieren kunnen ook elkaar besmetten.
De infectie geeft het beeld van “roos”, er zitten veel schilfers in de vacht en soms ook kleine korstjes. Bij honden valt dit vaak wat meer op, omdat katten de schilfers op likken. De ernst van de klachten kan per dier verschillen. Sommige dieren hebben alleen wat schilfering, terwijl andere dieren er ontzettende jeuk door krijgen.

De dieren die weinig klachten hebben zijn zogenaamde dragers. Zij zorgen er voor dat de mijten overgedragen worden, omdat ze niet herkend worden als geïnfecteerde dieren, maar wel besmettelijk zijn. Katten uit het asiel en langharige katten zijn vaak besmet. Om te voorkomen dat uw kat Cheyletiella oploopt zou u contact tussen uw kat en andere katten moeten vermijden. De behandeling van Cheyletiella is vrij eenvoudig; de mijten worden gedood door het aanbrengen van een spot-on op basis van selamectine.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen