Schurft is een vervelende huidaandoening waarbij vaak sprake is van veel jeuk. Daarnaast is schurft zichtbaar door uitslag op de huid. Vaak zie je dit op de handen, maar ook komt het voor op andere lichaamsdelen. Iedereen kan schurft krijgen. Het is belangrijk om te weten hoe je schurft kunt behandelen en hoe je het kunt voorkomen. Hoe ontstaat schurft? Hoe kun je schurft herkennen? Wat kun je er aan doen en hoe kun je schurft helpen voorkomen? In deze blog lees je er alles over.

Wat is schurft?

Schurft is, net als gordelroos en netelroos, een huidaandoening. Schurft (scabiës) is een huidaandoening dat niet gevaarlijk is, maar het is wel besmettelijk. Het is overdraagbaar via huidcontact. Schurft ontstaat door de schurftmijt die afkomstig is van een parasiet; deze is minuscuul en meestal dan ook niet zichtbaar. De mijt dringt zich door in de huid waar het eitjes legt welke zich snel kunnen vermenigvuldigen. Schurft gaat vaak samen met jeuk en komt vooral voor op de handen en de voeten. Daarnaast komt schurft voor bij de liezen, de oksels, de billen en soms ook op het geslachtsorgaan.

Hoe krijg je schurft?

Schurft is overdraagbaar via huidcontact. Zo kun je schurft oplopen via mensen in je directe omgeving, zoals huisgenoten. Daarnaast kun je schurft krijgen van mensen die zich niet dagelijks wassen of geen schone kleding dragen. Bovendien kun je schurft krijgen in een omgeving met weinig hygiëne en is de kans op schurft groter in warmere gebieden, bijvoorbeeld als je op reis gaat. De kans op schurft neemt ook toe op plekken waar geen stromend water beschikbaar is. Tenslotte ben je vatbaarder voor het krijgen van schurft bij een verminderde weerstand, zoals door een tekort aan belangrijke voedingsstoffen.

Hoe kan je schurft behandelen?

Wanneer jij last hebt van schurft kan je de Loxazol crème gebruiken. De werkzame stof permetrine wordt door de schurftmijten opgenomen en verstoort hun stofwisseling. Daardoor gaan de schurftmijten dood. Deze crème kan je ook gebruiken bij schaamluis. Het product is een geneesmiddel, dus lees voor gebruik altijd de bijsluiter. Daar lees je hoe je de crème moet aanbrengen en hoe vaak je dit kan doen. Blijft de jeuk nog lang aan of komen er nieuwe plekjes op de huid? Neem dan contact op met de huisarts.

Last van schurft? Dan kan extra huidverzorging zoals huidolie goed van pas komen:

Hoe kun je schurft voorkomen?

Om schurft te voorkomen speelt hygiëne een belangrijke rol. Dit kun je doen:

  • Beddengoed en handdoeken wassen op hete temperatuur.
  • Deel geen beddengoed of kleding met andere mensen.
  • Voorkom huidcontact met iemand die schurft heeft.
  • Na de schurft behandeling zorg je voor een volledig schoon gewassen bed.

Ook met een sterke weerstand zul je de kans op het krijgen van schurft helpen verminderen. Hierbij zijn de volgende factoren van belang:

  • Eet gezonde en volwaardige voeding met vitaminen, mineralen en antioxidanten (zoals vitamine C) die het immuunsysteem ondersteunen.
  • Drink voldoende water
  • Stop met roken
  • Start met gezonder eten
  • Zorg voor voldoende beweging
  • Zorg voor voldoende ontspanning
  • Slaap voldoende