Astma en een slechte nachtrust

Veel mensen met astma hebben last van slaapproblemen. Waarom heeft iemand met astma meer kans om slecht te slapen? Wat is er te doen tegen een verstopte neus ’s nachts en slaapapneu?

Slaapproblemen en astma

Bijna de helft van de mensen met astma heeft last van slaapproblemen. Dit is 10% meer dan bij mensen zónder astma. Slapeloosheid kan een negatieve invloed hebben op bijvoorbeeld concentratievermogen, humeur en gezondheid. Uit onderzoek is gebleken dat veel mensen met astma vooral ’s nachts last hebben van hun astma. Nog onduidelijk is hoe dat kan. Mogelijk zijn ’s nachts meer afweerstoffen actief in de longen, waardoor u meer klachten krijgt.

Slapeloosheid
Slapeloosheid

Verstopte neus

Naast benauwdheidsklachten door astma is ook een verstopte neus een belangrijke risicofactor voor slaapklachten. Een verstopte neus is één van de klachten die passen bij allergische rhinitis ofwel allergische neusverkoudheid, een aandoening die vaak samen met astma voorkomt. Astmapatiënten lopen dus door benauwdheid én door een verstopte neus dubbel risico op slaapproblemen.

Oorzaken en oplossingen bij slapeloosheid bij astma

Het is af te raden langer dan 5 dagen neusdruppels of neusspray tegen neusverstopping te gebruiken. Tegen een allergische neusverkoudheid kunt u beter middelen gebruiken die veilig zijn bij langdurig gebruik. Sommige van deze middelen kunt u zonder recept kopen, andere zijn uitsluitend op doktersrecept verkrijgbaar. U kunt ook proberen of u baat hebt bij speciaal anti-allergisch beddengoed. Daarnaast blijken leefstijlfactoren als overgewicht en roken ook bij te dragen aan slapeloosheid bij mensen met astma.

Alle producten voor 'Neusspray allergie'

Bekijk alle producten >

Wanneer er sprake is van een huisstofmijtallergie is het gebruik van allergeendicht beddengoed één van de maatregelen die u kunt nemen.

Alle producten voor 'Allergeen- en huisstofmijtdicht beddengoed'

Bekijk alle producten >

Slaapapneu

Slaapapneu is een slaapstoornis waarbij tijdens de slaap perioden van ademstilstand of ernstig verzwakte ademhaling voorkomen. Bij het obstructieve-slaapapneusyndroom (OSAS) klapt de bovenste luchtweg dicht door wand of tong, waardoor de ademweg wordt afgesloten. De gevolgen van het obstructieve-slaapapneusyndroom kunnen hevig snurken, geregeld plotseling met een schok wakker worden, ochtendhoofdpijn, abnormale slaperigheid gedurende de dag, vermoeidheid, prikkelbaarheid, extreem transpireren gedurende de slaap, spierpijn door spierverzuring en verhoogde bloeddruk zijn. Iedereen kan slaapapneu krijgen, maar mannen, mensen met overgewicht, rokers en mensen met longaandoeningen zoals astma of COPD lopen meer risico

Ernstige slaapapneu kan levensbedreigend zijn en wordt meestal in het ziekenhuis behandeld. Tegen lichte vormen van slaapapneu kunt u zelf maatregelen nemen, zoals gewicht verliezen, geen alcohol of slaaptabletten voor het slapen nemen of een tennisbal in de rugzijde van uw pyjama naaien.Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen