Magnesium is een essentieel mineraal dat een belangrijke rol speelt in diverse lichaamsfuncties. Het is betrokken bij meer dan 300 biochemische reacties in het menselijk lichaam, waaronder spiercontractie, zenuw transmissie, eiwitsynthese en energieproductie. Omdat het lichaam geen magnesium kan produceren, moeten we het via onze voeding of supplementen binnenkrijgen. Er zijn verschillende soorten magnesium supplementen beschikbaar, waarvan de meest voorkomende magnesium citraat en magnesium bisglycinaat zijn. Laten we eens kijken naar de verschillen tussen deze soorten magnesium en hun werking in het lichaam.

Magnesium Citraat

Magnesium citraat is een van de meest gebruikte vormen van magnesium supplementen. Het wordt gecreëerd door magnesium te binden aan citroenzuur, wat zorgt voor een goed opneembare verbinding. Deze vorm van magnesium staat bekend om zijn snelle absorptie in het maag-darmkanaal, wat het een goede keuze maakt voor mensen die snel resultaat willen zien. Magnesium citraat biedt verschillende voordelen, zoals het ondersteunen van een gezonde spijsvertering en het ontspannen van spieren. Het wordt vaak aanbevolen voor mensen die last hebben van constipatie, omdat het een mild laxerende werking kan hebben.

De volgende producten worden vaak gekocht:

Magnesium Bisglycinaat

Magnesium bisglycinaat is een gecheleerde vorm van magnesium, waarbij magnesium is gebonden aan twee moleculen van het aminozuur glycine. Deze chelaatvorm zorgt voor een betere stabiliteit van het mineraal en vergroot de opneembaarheid in het lichaam. Een groot voordeel van magnesium bisglycinaat is dat het niet snel reageert met andere stoffen in het maag-darmkanaal, waardoor het minder kans heeft op het veroorzaken van spijsverteringsklachten, zoals diarree, in vergelijking met magnesium citraat. Bovendien wordt magnesium bisglycinaat vaak geprezen om zijn vermogen om de bloed-hersenbarrière te passeren, waardoor het beter de hersenen kan bereiken en mogelijk een positief effect kan hebben op de cognitieve functies.

Aanbevolen producten:

Verschillen tussen Magnesium Citraat en Magnesium Bisglycinaat

Het belangrijkste verschil tussen magnesium citraat en magnesium bisglycinaat ligt in hun absorptie en tolerantie. Magnesium citraat wordt sneller opgenomen, maar kan bij sommige mensen sneller spijsverteringsongemakken veroorzaken, vooral in hogere doses. Aan de andere kant heeft magnesium bisglycinaat een betere tolerantie en wordt het goed verdragen, zelfs bij hogere doseringen. Bij het kiezen tussen magnesium citraat en magnesium bisglycinaat, moet rekening worden gehouden met individuele behoeften en gevoeligheden. Mensen met een gevoelige maag kunnen baat hebben bij magnesium bisglycinaat, terwijl anderen die snel resultaat willen zien, mogelijk de voorkeur geven aan magnesium citraat.

Conclusie

Magnesium is een cruciaal mineraal dat een rol speelt in tal van processen in ons lichaam. Het nemen van magnesium supplementen kan nuttig zijn om tekorten te corrigeren en bepaalde gezondheidsproblemen te ondersteunen. Magnesium citraat en magnesium bisglycinaat zijn twee veel voorkomende vormen van supplementen, elk met hun eigen voordelen en absorptiesnelheid. Raadpleeg altijd een zorgverlener voordat je begint met het nemen van supplementen, omdat ze mogelijk kunnen interageren met medicijnen of gezondheidscondities. Het vinden van de juiste vorm en dosering van magnesium kan individueel verschillen, dus luister naar je lichaam en zoek naar de meest geschikte vorm die jouw behoeften ondersteunt.

Onze favoriete magnesium supplementen: