Haaruitval kan bij zowel mannen als vrouwen voorkomen. Het kan verschillende oorzaken hebben, variërend van genetische factoren tot hormonale schommelingen en tekorten aan voedingsstoffen. Vitamines spelen een cruciale rol in de gezondheid van ons haar. In dit artikel beantwoorden we de vraag "Welke vitamines helpen tegen haaruitval?" en bespreken we hun werking, wanneer je ze moet gebruiken, in welke voeding je ze vindt, en mogelijke bijwerkingen.

Welke vitamines helpen bij haaruitval?

Er zijn verschillende vitamines die een positieve invloed kunnen hebben op de gezondheid van je haar en haaruitval kunnen verminderen. De belangrijkste vitamines tegen haaruitval zijn:

Welke werking hebben deze vitamines?

  1. Vitamine A helpt bij de productie van talg in de hoofdhuid. Een tekort aan vitamine A kan leiden tot droog en broos haar, wat weer kan bijdragen aan haaruitval.
  2. Vitamine B-complex is essentieel voor de haargroei en de gezondheid van de haarzakjes. Met name biotine (B8) is belangrijk voor het versterken van het haar en het bevorderen van de haargroei. Foliumzuur (B11) stimuleert de celproductie, wat helpt bij de vernieuwing van haarcellen. Vitamine B12 speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen die zuurstof naar de haarzakjes transporteren.
  3. Vitamine C is een krachtige antioxidant die helpt bij de bescherming van haarzakjes tegen schade door vrije radicalen. Daarnaast speelt vitamine C een rol in de aanmaak van collageen, een proteïne die essentieel is voor de structuur van het haar.
  4. Vitamine D wordt geassocieerd met de haargroeicyclus. Een tekort aan vitamine D kan leiden tot haaruitval en vertraagde haargroei.
  5. Vitamine E verbetert de bloedcirculatie in de hoofdhuid, wat zorgt voor een betere toevoer van voedingsstoffen naar de haarzakjes. Het werkt ook als antioxidant en beschermt het haar tegen schade door vrije radicalen.

Al onze vitamines vind je hieronder:

Wanneer gebruik je deze vitamines?

Het gebruik van deze vitamines is vooral aan te raden wanneer je merkt dat je haaruitval hebt die niet te wijten is aan genetische factoren. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens periodes van stress, na een ziekte, of door een onevenwichtige voeding. Ook is het verstandig om bij jezelf na te gaan of je wel voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Bij twijfel kun je ervoor kiezen een supplement te gebruiken.

In welke voeding komen deze vitamines voor?

  • Vitamine A: komt voor in wortelen, zoete aardappelen, spinazie en lever.
  • Vitamine B-complex: biotine (B8) in eieren, noten en zaden; foliumzuur (B11) in groene bladgroenten en bonen; vitamine B12 in vlees, vis en zuivelproducten.
  • Vitamine C: citrusvruchten, paprika’s, aardbeien en broccoli.
  • Vitamine D: vette vis zoals zalm en makreel, eieren, en verrijkte voedingsmiddelen zoals melk. Ook wordt vitamine D door de huid aangemaakt bij blootstelling aan zonlicht.
  • Vitamine E: noten, zaden, spinazie en avocado’s.

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Hoewel vitamines essentieel zijn voor onze gezondheid, kan een overmatige inname ervan leiden tot bijwerkingen. Een teveel aan vitamine A kan toxisch zijn en leiden tot haaruitval, droge huid en hoofdpijn. Overdosering van vitamine D kan leiden tot kalkafzettingen in de bloedvaten en nieren. Hoge doses vitamine E kunnen bloedverdunnende effecten hebben en het risico op bloedingen vergroten. Het is belangrijk om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden niet te overschrijden en bij voorkeur vitamines uit voeding te halen in plaats van supplementen, tenzij anders geadviseerd door een arts. Maar, maak je geen zorgen, wanneer je je aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid houdt zul je geen overschotten krijgen.