Lightproducten en dieetvoeding

Als u wilt afvallen, is het van belang om minder calorieën binnen te krijgen en meer te bewegen. Het is belangrijk om uw voeding- en eetpatroon onder de loep te nemen. Op sommige producten staat ‘light’ of ‘dieet’. Maar wat houdt dat eigenlijk in en zijn light- en dieetproducten per definitie gezonder?

Ook al is het product light, het kan alsnog veel calorieën bevatten

Lightproducten

Een product is ‘light’ als het in vergelijking met het gewone product dertig procent minder energie (calorieën) of vet of suikers bevat. Light frisdranken bijvoorbeeld, bevatten in plaats van suikers (deels) zoetstoffen. Als u af wilt vallen, kunt u kiezen voor lightproducten om zo minder calorieën binnen te krijgen. Let wel op: ook al is het product light, het kan alsnog veel calorieën bevatten. In light chips bijvoorbeeld, wordt het vet vervangen door koolhydraten en eiwitten. Koolhydraten en eiwitten bevatten ook energie. Een valkuil bij het eten en drinken van lightproducten is dat er meer van ingenomen wordt omdat het toch ‘light’ is. Uiteindelijk krijgt u dan misschien evenveel of zelfs meer calorieën binnen. De term ‘dieet’ bijvoorbeeld op halvarine en margarine betekend dat er een ander soort vet in zit wat gunstig is bij een verhoogd cholesterolgehalte. De hoeveelheid vet en hierdoor de hoeveelheid calorieën is echter hetzelfde als in een halvarine en margarine zonder de term ‘dieet’ erop.

Dieetvoeding

Speciale dieetvoedingen die weinig calorieën leveren zoals bijvoorbeeld maaltijdvervangers zijn voedingen die helpen om af te vallen. Ze zijn verkrijgbaar als shakes, poeders en repen. Een maaltijdvervanger vervangt een maaltijd. In plaats van een lunch neemt u bijvoorbeeld een shake. Let er op dat op de verpakking staat: maaltijdvervangend product voor gewichtsbeheersing. Dit betekent dat de maaltijdvervanger dertig procent van de aanbevolen hoeveelheid vitamines en mineralen bevat en dat de voeding tussen de tweehonderd en vierhonderd kilocalorieën telt. Wanneer u voor een maaltijdvervanger kiest, kunt u het beste één tot twee maaltijden per dag vervangen. Eet daarnaast een warme maaltijd die niet te veel calorieën bevat. Het is erg belangrijk om naast het gebruik van maaltijdvervangers voldoende groente en fruit te eten. Door het gebruik van maaltijdvervangers, kunt u snel gewicht kwijtraken. Wel is het zo dat na het stoppen ermee men vaak snel weer terug is op het oude gewicht. Er zijn ook maaltijdvervangers waarbij op de verpakking staat dagelijkse voeding volledig vervangend product voor gewichtsbeheersing. Dit betekent dat alle maaltijden door dit product vervangen worden en dat de maaltijdvervanger minimaal de aanbevolen hoeveelheid vitamines en mineralen en tussen de vierhonderdvijftig en achthonderdvijftig kilocalorieën telt. Dit product mag niet langer dan 3 weken zonder medisch advies gebruikt worden.

Alle producten voor 'Maaltijdvervangers'

Bekijk alle producten >

Magere voedingsmiddelen

Als u wilt afvallen, kunt u kiezen voor magere producten. Koop bijvoorbeeld magere yoghurt en melk in plaats van (half)volle. Ook bevat 20+ kaas veel minder calorieën dan 48+ kaas en is achterham, rookvlees of rosbief magerder broodbeleg dan bijvoorbeeld salami of paté.

Tips voor gezond en gevarieerd eten

  • Eet niet teveel.
  • Beperk de inname van verzadigd vet. Verzadigde vetten zitten vooral in dierlijke producten (kaas, melk, boter en vlees). Onverzadigde vetten zitten vooral in plantaardige producten als olie en noten.
  • Eet veel groenten en fruit.
  • Eet voldoende vezels en kies voor volkorenproducten.
  • Beperk de inname van suikers, vetten en alcohol.

Alle producten voor 'Afslanken'


Bekijk producten (40)


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen