Voedingssupplementen

 1. Vermindert soja de kans op borstkanker?

  Vermindert soja de kans op borstkanker?

  Werkt soja beschermend tegen borstkanker of is het een risico? Het antwoord op deze vraag lees je in dit artikel.

  Isoflavonen

  Regelmatig verschijnen er berichten over het verband tussen inname van soja en (vermindering van) de kans op borstkanker. Soja bevat isoflavonen, stoffen die ook wel fyto-oestrogenen worden genoemd, en wordt veel gebruikt door vrouwen met overgangsklachten. Op grond van de werking is het in theorie juist mogelijk dat deze producten de groei van oestrogeen-gevoelige borstkanker versnellen.

  Lees meer »
 2. Oppassen met voedingssupplementen bij kankertherapie

  Oppassen met voedingssupplementen bij kankertherapie

  4 december 2014 - Veel mensen met kanker zijn erg gemotiveerd om van alles te doen in het belang van hun gezondheid. Gezond eten en bewegen horen daar uiteraard bij, maar veel mensen slikken daarnaast ook aanvullende voedingssupplementen. Deze kunnen de gezondheid echter ook schaden. Onderzoek wijst uit dat het gebruik van supplementen tijdens de kankerbehandeling niet altijd veilig is. Deze middelen kunnen een wisselwerking geven met chemotherapie of bestraling, of kunnen het lichaam voorafgaande aan de operatie beïnvloeden.

  Tien voedingssupplementen

  Tijdens het jaarlijkse Australische oncologencongres van de Clinical Oncology Society of Australia, werd een onderzoek gepresenteerd waaruit bleek dat de tien in Australië meest gebruikte voedingssupplementen allemaal een mogelijke of bewezen wisselwerking vertonen met reguliere kankerbehandelingen.

  De tien voedingssupplementen die in het onderzoek worden genoemd zijn visolie, kurkuma, co-enzym Q10, mariadistel, groene thee, gember, Lactobacillus, zoethout, Astragalus (vlezige hokjespeul) en Reishi
  Lees meer »
 3. Voedingssupplementen voor paarden

  Voedingssupplementen voor paarden

  Kan je paard ondersteuning gebruiken door middel van een voedingssupplement? Wat kunnen voedingssupplementen voor een paard betekenen? In de winkel en op het internet wordt je doodgegooid met het aanbod van voedingssupplementen voor paarden. Maar wat zijn voedingssupplementen eigenlijk en wat past bij een paard? Uiteindelijk wil iedereen een gezond en goed presterend paard. Het is aan jou om te bepalen op welke punten jouw paard ondersteuning kan gebruiken.

  Soorten supplementen

  Een voedingssupplement is een toevoeging aan het normale rantsoen met als doel tekorten van bepaalde voedingsstoffen aan te vullen. Een tekort kan ontstaan door zowel een ontoereikende voeding als door een verhoogde behoefte aan een bepaalde voedingsstof. Supplementen voor dieren die je vrij kunt kopen kunnen uitsluitend oraal, dus via de mond, toegediend worden. Voedingssupplementen zijn geen geneesmiddelen.

  Lees meer »
 4. Voeding en beweging voor de zeventigplusser

  Voeding en beweging voor de zeventigplusser

  We worden in Nederland steeds ouder. Dat is natuurlijk heel mooi, maar je wilt jezelf in die extra jaartjes wel zo vitaal mogelijk blijven voelen. Met een gezond voedingspatroon vergroot je de kans lang gezond en vitaal te blijven. Als je ouder wordt heb je minder behoefte aan eten dan toen je jonger was, maar de aanbevelingen voor zeventigplussers wijken niet veel af van die voor jongere volwassenen.

  Bij voldoende beweging blijft het uithoudingsvermogen langer behouden, vermindert het risico op het ontstaan van ziekte van Alzheimer
  Lees meer »
 5. Voedingssupplementen voor vijftigplussers

  Voedingssupplementen voor vijftigplussers

  Wanneer je ouder wordt verandert je lichaam. Door deze veranderingen kan het lichaam behoefte hebben aan extra voedingsstoffen. Je voedingspatroon, leefstijl, medicijngebruik en ziektes kunnen bepalend zijn voor de extra voedingsstoffen die voor je van belang zijn. Aan welke voedingssupplementen kun je denken?

  Lees meer »
 6. Voedingssupplementen bij sport

  Voedingssupplementen bij sport

  Door gezond en gevarieerd te eten, krijg je voldoende voedingsstoffen binnen. Eet je eenzijdig of onvoldoende dan is het moeilijk om alle voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen binnen te krijgen. Als het niet mogelijk is om de voeding te optimaliseren, kan het nodig zijn om een voedingssupplement als aanvulling op de dagelijkse voeding te gebruiken.

  Lees meer »
 7. Alternatieve behandelingsmogelijkheden bij reuma

  Alternatieve behandelingsmogelijkheden bij reuma

  Veel mensen met een reumatische aandoening hebben wel eens alternatieve middelen geprobeerd. Wat is er bekend over de werking van deze middelen?
  Lees meer »