Wanneer ben ik vruchtbaar?

Als u wilt vrijen met de bedoeling om zwanger te raken, is het handig om te weten wanneer u vruchtbaar bent. Om in verwachting te raken is het goed om inzicht te hebben in wat er met het lichaam gebeurt tijdens de menstruatiecyclus.

Menstruatiecyclus

De cyclus start op de eerste dag van de menstruatie en eindigt op de eerste dag van de volgende menstruatie. Gemiddeld duurt de menstruatiecyclus 28 dagen. Maar een cycluslengte van 21 tot 35 dagen komt ook voor. De menstruatiecyclus bestaat uit twee fasen.

 

Wanneer u een kinderwens heeft is het goed om nog voordat u zwanger bent een aantal maatregelen te nemen. Klik hier om daar meer over te lezen.

Eerste fase: ovulatie

Tijdens de eerste fase van de cyclus groeien en rijpen de eicellen. De eierstokken maken dan het vrouwelijk hormoon oestrogeen aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies zich voorbereidt op een eventuele nesteling van het embryo.

Bevruchting

Aan het einde van de eerste fase maken de hersenen een hormoon aan dat de eisprong in gang zet. De duur van de cyclus wordt bepaald door de eerste fase en deze bepaalt ook wanneer de eisprong is. Gedurende de eisprong (ovulatie) komt de rijpe eicel vrij. Op dat moment kan de bevruchting plaatsvinden. Bij een regelmatige cyclus vindt de eisprong ongeveer 14 dagen voor het begin van de menstruatie plaats. U bent dan tussen de elfde en de vijftiende dag (op dag 14 is de eisprong) vruchtbaar. De vrijgekomen eicel leeft tussen de 12 en 24 uur. Een zaadcel leeft soms zelfs 72 uur.

Vrouwen zijn ongeveer twee dagen per maand vruchtbaar, vlak voor de eisprong.

Tweede fase: progesteron

De tweede fase start na de eisprong en duurt ongeveer veertien dagen. In deze fase maken de eierstokken het vrouwelijke hormoon progesteron aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat een eventueel ingenestelde embryo niet door de baarmoeder afgestoten wordt. Als de eisprong voorbij is, stijgt uw lichaamstemperatuur ongeveer 0,3 graden Celsius. Wanneer uw zwanger bent, blijft de temperatuur verhoogd.

Met een ovulatietest kunt u uw vruchtbare dagen bepalen.

Alle producten voor 'Ovulatietesten'

Bekijk alle producten >


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen