Tijdens de zwangerschap kan er een zwangerschapsmasker ontstaan, maar wat is het precies? We spreken van een zwangerschapsmasker als er een bruine verkleuring optreedt van het gezicht en soms ook van de hals en de armen. Een zwangerschapsmasker is een typische zwangerschapskwaal. Na de bevalling verdwijnen de donkere vlekken meestal vanzelf weer. Een zwangerschapsmasker komt echter niet alleen voor bij zwangere vrouwen, maar ook bij vrouwen die aanleg hebben voor de aandoening of bij vrouwen die de anticonceptiepil gebruiken. Een zwangerschapsmasker verdwijnt vaak vanzelf; er zijn dan ook geen geneesmiddelen tegen een zwangerschapsmasker. Wel zijn er verschillende factoren te benoemen die de kans op een zwangerschapsmasker kunnen vergroten. Ontdek in dit blogartikel wat je kunt doen om een zwangerschapsmasker te helpen voorkomen. 

Wat is een zwangerschapsmasker en hoe ontstaat het?

Bij een zwangerschapsmasker is er sprake van een hyperpigmentatie van de gezichtshuid; voornamelijk op het voorhoofd, bij de slapen, de wangen, de bovenlip en rond de ogen. Een zwangerschapsmasker wordt ook wel melasma genoemd. Het komt vaker voor tijdens de zwangerschap en het wordt daarom een zwangerschapsmasker genoemd. Een zwangerschapsmasker uit zich in donkere verkleuringen van de huid in het gezicht, maar soms ook op andere plekken van het lichaam. Deze vlekjes ontstaan geleidelijk. Ze verdwijnen echter ook vanzelf weer na de geboorte van het kindje. Als je een zwangerschapsmasker hebt, is de kans groot dat je bij een volgende zwangerschap last kan hebben van donkerdere verkleuringen. In sommige gevallen blijven de verkleuringen ook na de bevalling nog zichtbaar. Deze kunnen eventueel behandeld worden met azelaïnezuurcrème 20% (FNA). Er is overigens weinig bekend over de effectiviteit van dit middel bij de pigmentarme huid; de werking is enkel onderzocht bij de donkere huid. Melasma komt zelden voor bij mannen. 

Ben je zwanger? Bij Leef.nl hebben we een groot assortiment aan producten voor moeders:

Wat kun je doen bij een zwangerschapsmasker?

Hoewel je een zwangerschapsmasker niet altijd kunt voorkomen, kunnen de volgende maatregelen de donkere verkleuringen van een zwangerschap wel helpen verminderen:

  • Wees voorzichtig met zonlicht; de zon is door de aanmaak van vitamine D goed voor onze weerstand, maar ook voor een gezonde huid. Bij een zwangerschapsmasker is het echter wel aan te raden om de huid goed te beschermen tegen blootstelling aan de zon. Gebruik een natuurlijke zonnebrand (met een hoge beschermingsfactor) zodat jouw huid niet in contact komt met schadelijke ingrediënten, zoals chemische filters, maar toch goed beschermd wordt tegen de zon. De pigmentatie kan namelijk eerder terugkomen na blootstelling aan UV-straling.
  • Vermijd liever het gebruik van de zonnebank als je een zwangerschapsmasker hebt. De verkleuringen of donkere vlekken zullen verergeren en opvallender kunnen worden. De zonnebank geeft namelijk ook UV-straling af. 
  • Bij het gebruik van de anticonceptiepil kun je met de arts overleggen voor een andere anticonceptiemethode. 
  • Gebruik natuurlijke huidverzorging, want reguliere verzorgingsproducten en cosmetica kunnen (chemische) stoffen bevatten die een zwangerschapsmasker kunnen doen toenemen. Natuurlijke huidverzorging is vrij van schadelijke stoffen, zoals parabenen, SLS, parfum en sulfaten. Je kunt eventueel camouflerende make-up gebruiken om de verkleuringen in het gezicht minder zichtbaar te laten zijn. Lees hier ook over: huidverzorging van de getinte huid
  • Zorg voor vitamines zwangerschap; belangrijke zwangerschapsvitamines zijn bijvoorbeeld vitamine D bij zwangerschap dat essentieel is voor de gezondheid van zowel de moeder als van de baby. Daarnaast zijn vitamine B11 foliumzuur en vitamine A en zwangerschap onmisbaar. Bovendien zijn omega-3 vetzuren nodig voor een gezonde zwangerschap en voor een mooie en gezonde huid. 
  • Vermijd hormoonverstoorders zodat je zorgt voor een gezonde hormoonbalans; dit geldt overigens voor alle vrouwen en niet alleen tijdens de zwangerschap. Zorg voor een gezonde huid van binnenuit met voldoende voedingsstoffen. Kies bij voorkeur voor biologisch eten dat vaak meer vitaminen bevat.

Lees ook ons artikel 'Wat gebeurt er met mijn lijf tijdens de zwangerschap?'