Huisdierenallergie

Hebt u last van niesbuien en loopneuzen wanneer u vrienden bezoekt met een hond? Heeft uw kind altijd een verstopte neus na het spelen bij de buren die een kat hebben? Waarschijnlijk is hier sprake van een allergie voor huisdieren.

Wat is een allergie voor huisdieren?

Als u allergisch bent, reageert uw lichaam met een sterke afweerreactie tegen stoffen waar andere mensen niet op reageren. Bij een allergie voor huisdieren reageert uw lichaam op stoffen die aan huidschilfers, haren of veren van deze dieren kleven

Allergie voor katten en honden komt het meeste voor. Maar ook op konijnen, cavia’s, koeien, paarden, vogels of andere dieren kunt u reageren.

De klachten verschijnen meestal binnen een half uur nadat u met het allergeen in aanraking bent gekomen. Soms kan het tot een dag duren voordat het lichaam allergisch reageert.

De klachten bij huisdierenallergie:

  • de neus - een branderig of jeukend gevoel, niesbuien, loopneuzen;
  • de ogen - jeukende, branderige en tranende ogen;
  • de huid - roodheid en zwelling;
  • de longen - benauwdheid en piepende ademhaling.

Hoe kan ik testen waar ik allergisch voor ben?

Het heeft geen zin uw huisdier tijdelijk uit huis te doen om te testen of u er allergisch voor bent. De huidschilfers van het dier kunnen nog wel een half jaar in huis aanwezig blijven, ook al stofzuigt u goed. De huisarts kan verschillende testen laten uitvoeren om vast te stellen of en waarvoor u allergisch bent.

Kan ik zelf iets doen aan mijn allergie voor huisdieren?

Bij allergie voor huisdieren is de effectiefste maatregel het huisdier uit huis te doen of er niet meer bij in de buurt te komen. U kunt dan nog wel enige maanden klachten houden. Als het wegdoen van het huisdier niet mogelijk is, kunt u een aantal maatregelen treffen.

Alle producten voor 'Huisdierenallergie'


Bekijk producten (11)

Maatregelen die u kunt treffen:

  • Zorg voor een glad vloeroppervlak dat regelmatig wordt schoongemaakt.
  • Laat het huisdier zo min mogelijk binnen en laat het vooral niet in de slaapkamer komen.
  • Zorg ervoor dat het huisdier regelmatig wordt geborsteld.
  • Was de handen na aanraken van het huisdier.

Zelfzorg

Wanneer u op bezoek gaat bij mensen met een huisdier, kunt u niet altijd een allergische reactie vermijden. Er bestaan vrij verkrijgbare medicijnen die de allergische klachten onderdrukken (antihistaminica). Wanneer uw neus tijdelijk dicht zit kan xylometazoline helpen. Dit mag maximaal vijf dagen achter elkaar gebruikt worden.

Antihistaminica

Er bestaan vrij verkrijgbare medicijnen die de allergische klachten onderdrukken (antihistaminica). Zo kunt u een allergische reactie voor zijn of bestrijden.

Huisarts

Wanneer u vrijwel voortdurend allergische klachten hebt, kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts. Deze kan medicijnen voorschrijven die de allergische klachten onderdrukken. Deze middelen moeten vaak langdurig worden gebruikt, ze genezen u niet van uw allergie. Bij benauwdheid en kortademigheid kunt u het beste meteen contact opnemen met uw huisarts.

Desensibilisatie

Wanneer u het dier waar u allergisch voor bent niet kunt vermijden, bijvoorbeeld vanwege uw beroep, kan met een desensibilisatie-middel de oorzaak van de allergie worden aangepakt. Desensibilisatie betekent ‘ongevoelig maken’. U krijgt de prikkel toegediend waar u allergisch voor bent. Meestal is dit steeds in een iets grotere hoeveelheid, gedurende drie tot vijf jaar. Uw lichaam kan dan langzaam aan de prikkel wennen en er na verloop van tijd minder hevig op reageren.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen