Parkinson

 1. Parkinson en het beoefenen van hobby’s

  Parkinson en het beoefenen van hobby’s

  Als ergotherapeut zie ik veel mensen met parkinson die vragen hebben over het niet meer kunnen uitvoeren van hun hobby’s. De ziekte van Parkinson grijpt hard in in het dagelijks leven en zeker de hobby’s worden hierin niet gespaard. En juist die hobby’s maken het leven zo leuk.

  Parkinson en hobby’s

  Wanneer de

  Lees meer »
 2. Parkinson en huishouden

  Parkinson en huishouden

  Als ergotherapeut komen mensen met parkinson regelmatig naar me toe met het probleem dat ze moeite hebben met het uitvoeren van de huishoudelijke taken. Wat ik vaak hoor is dat het veel energie kost terwijl er al zo weinig energie is voor de andere dagelijks handelingen.

  Lees meer »
 3. Parkinson en lichaamsbeweging

  Parkinson en lichaamsbeweging

  Use it or lose it is een bekende term in de (para) medische wereld. Zeker bij de ziekte van Parkinson is bewezen dat lichaamsbeweging ontzettend belangrijk is om de achteruitgang enigszins tegen te houden. Maar nu is juist het bewegen vaak een enorm struikelblok voor mensen met parkinson. Hoe kun je deze tegenstelling oplossen?

  Lees meer »
 4. Parkinson buiten de deur

  Parkinson buiten de deur

  Mensen met de ziekte van Parkinson staan als de diagnose wordt gesteld doorgaans nog volop in het leven. Afhankelijk van de symptomen gaan sommige activiteiten minder makkelijk of wordt assistentie noodzakelijk. Aanvankelijk kunnen medicijnen helpen de symptomen te onderdrukken. Dagelijkse activiteiten blijven dan goed mogelijk, al dan niet met aanpassingen om onzekerheid bij bewegen (zoals bij lopen of fietsen) te compenseren.

  Lees meer »
 5. Parkinson en werk

  Parkinson en werk

  Veel mensen die de diagnose parkinson krijgen hebben een baan. Sommigen werken als zelfstandige, velen ook in loondienst. Afhankelijk van de ervaren symptomen blijven mensen met parkinson werken of komen in de Ziektewet. In beide gevallen krijgen ze te maken met wet- en regelgeving rondom arbeid en ziekte.

  Lees meer »
 6. Parkinson en persoonlijke verzorging

  Parkinson en persoonlijke verzorging

  Problemen met bewegen, of juist over beweeglijkheid, kan de dagelijkse persoonlijke verzorging lastig maken. Mensen met parkinson voelen zich vaak na het wassen en aankleden vermoeid en komen nog maar moeilijk tot andere activiteiten, zeker als de ziekte verder gevorderd is.

  Veiligheid

  Het is belangrijk wassen en aankleden zo te organiseren dat het veilig is en het risico op vallen minimaal. De ochtendverzorging mag niet zo veel energie kosten dat je aan niets anders meer toekomt.

  In een veilige badkamer kunnen mensen niet uitglijden; de vloer is niet te glad en mensen dragen stroef schoeisel. Een antislipmat is bij mensen met parkinson geen goed idee; door hun schuifelende looppatroon in zo’n matje juist een obstakel.

  Als de dagelijkse verzorging veel energie kost of mensen niet stabiel staan, is zitten op een stoel tijdens de verzorging een goed en veilig alternatief. Dat kan onder de douche of aan

  Lees meer »
 7. Parkinson en seks

  Parkinson en seks

  Er zijn verschillende redenen waarom de ziekte van Parkinson minder zin in seks tot gevolg heeft. Soms is echter het tegenovergestelde aan de hand. Beide situaties kunnen vervelend zijn.

  Minder zin in seks

  Mensen met de ziekte van Parkinson voelen zich vaak

  Lees meer »
 8. Handige apps bij de ziekte van Parkinson

  Handige apps bij de ziekte van Parkinson

  Tegenwoordig zijn er verschillende handige apps beschikbaar voor mensen met de ziekte van Parkinson.

  Handige apps bij de ziekte van Parkinson

  Parkinson oefeningen

  Sinds kort is de gratis app Parkinson Oefeningen verkrijgbaar in zowel de Apple App store als de Google Play store. Deze app, de eerste in zijn soort, bevat meer dan vijftig instructies op video en heeft een ingebouwde metronoom voor het ondersteunen van ritmische bewegingen zoals lopen.

  Medicatie-innameherinnering

  De MedRemind app herinnert patiënten eraan hun medicijnen in te nemen, omdat dit vaak wordt vergeten of uitgesteld. Dit kan gevolgen hebben voor de genezing of het onder controle houden van de aandoening.

  Herhaalmedicatie aanvragen

  Met de MedicijnKluis app beheer je jouw medicatie en kun je eenvoudig een herhaalmedicatie aanvragen bij de huisarts en apotheek.

  Lees meer »
 9. Parkinson en slapen

  Parkinson en slapen

  Een chronische aandoening als de ziekte van Parkinson vergt veel energie van het lichaam. Dat komt niet alleen door de symptomen zoals het beven, waarbij de spieren voortdurend aanspannen en het lichaam voortdurend in beweging is, maar ook door de extra inspanning die nodig is om de dagelijkse handelingen gewoon te kunnen uitvoeren. Alledaagse handelingen vergen meer energie bij chronisch zieken dan bij gezonde mensen.

  Lees meer »
 10. Parkinson en gedragsverandering

  Parkinson en gedragsverandering

  Het gedrag van mensen met de ziekte van Parkinson verandert vaak. De patiënt zelf en zijn omgeving zullen dat duidelijk merken. Gedragsveranderingen kunnen allerlei aspecten van het leven beïnvloeden. Vooral het contact met de omgeving kan ingrijpend veranderen.

  Bij parkinson komen gedragsveranderingen vaak voor. Traagheid, gebrek aan emotie en problemen met controle over het gedrag zijn voorbeelden hiervan.
  Lees meer »