Veel mensen met de ziekte van Parkinson merken dat hun stem zachter wordt. Ook articuleren en variëren in toonhoogte (intonatie) wordt lastiger. Hun ademhaling wordt vaak minder diep en krachtig door stijfheid van de spieren. Daardoor nemen ook kracht en volume van de stem af. Om duidelijk te kunnen spreken, moeten de stembanden goed aansluiten. Bij mensen met parkinson is dit mechanisme aangedaan.

Welke problemen kunnen mensen met parkinson ondervinden bij spreken?

  • Voor het vormen van woorden is spierkracht in tong en mond nodig. Veel mensen met parkinson vinden duidelijk en nauwkeurig spreken moeilijk. Stijfheid en vermoeidheid tasten de spierkracht aan. De stem wordt zachter en mensen spreken minder duidelijk.
  • Door slikproblemen of vergeten te slikken kan speeksel in de mond blijven hangen. Het slikken verloopt bij parkinson niet meer automatisch. Ook daardoor spreken mensen met parkinson vaak minder duidelijk.
  • Veel mensen met parkinson komen daarnaast moeilijk op gang met praten, door een combinatie van moeilijk bewegen en trager reageren en denken.
  • Minder intonatie en een zwakkere gezichtsuitdrukking maken mensen met de ziekte van Parkinson soms moeilijker verstaanbaar of dragen ertoe bij dat zij minder begrepen worden. Ze kunnen hun woorden onvoldoende ondersteunen met nadruk of non-verbale signalen.

Wat kunnen mensen met de ziekte van Parkinson doen?

Het is belangrijk de klachten met een neuroloog en parkinsonverpleegkundige te bespreken. Zij zullen ook informeren naar deze problemen omdat ze vaak voorkomen.

Wat doet de neuroloog/parkinsonverpleegkundige?

De neuroloog of parkinsonverpleegkundige inventariseert de problemen met spreken en slikken. Op basis van het verhaal van de patiënt besluit de neuroloog of aanpassing van de medicijnen verlichting kan brengen. Doorverwijzing naar een logopedist komt vaak voor.

Wat doet de logopedist?

Een logopedist die is aangesloten bij ParkinsonNet handelt volgens de richtlijn voor behandeling van spraakproblemen door de ziekte van Parkinson. De logopedist neemt een anamnese af en zal enig lichamelijk onderzoek doen. In overleg met de patiënt wordt een behandelplan gemaakt. Behandeling is gericht op bewustwording en verbetering van spraak en slikken. Eventueel kunnen hulpmiddelen worden geadviseerd om de kwaliteit van de stem te ondersteunen of te helpen bij het spreken.

Er bestaan hulpmiddelen om de stem beter verstaanbaar te maken, maar die worden zo laat mogelijk ingezet. Een stemcomputer kan bijvoorbeeld helpen bij het overbrengen van boodschappen.

De duur van de therapie is afhankelijk van de vraag en de ernst van de problemen. De logopedist maakt met de patiënt afspraken, afgestemd op diens persoonlijke situatie.

Op Leef.nl vind je hulpmiddelen en zelfzorgmiddelen om het leven met Parkinson makkelijker te maken en bijkomende klachten te verminderen.