Parkinson en persoonlijke verzorging

Problemen met bewegen, of juist over beweeglijkheid, kan de dagelijkse persoonlijke verzorging lastig maken. Mensen met parkinson voelen zich vaak na het wassen en aankleden vermoeid en komen nog maar moeilijk tot andere activiteiten, zeker als de ziekte verder gevorderd is.

Veiligheid

Het is belangrijk wassen en aankleden zo te organiseren dat het veilig is en het risico op vallen minimaal. De ochtendverzorging mag niet zo veel energie kosten dat u aan niets anders meer toekomt.

In een veilige badkamer kunnen mensen niet uitglijden; de vloer is niet te glad en mensen dragen stroef schoeisel. Een antislipmat is bij mensen met parkinson geen goed idee; door hun schuifelende looppatroon in zo’n matje juist een obstakel.

Als de dagelijkse verzorging veel energie kost of mensen niet stabiel staan, is zitten op een stoel tijdens de verzorging een goed en veilig alternatief. Dat kan onder de douche of aan de wastafel. Om opstaan uit de stoel of van het toilet te vergemakkelijken zijn beugels aan de muur een veilig hulpmiddel. Bij het toilet is het wenselijk om aan beide kanten van het toilet beugels te plaatsen vanwege de moeilijkheden met het draaien. Een badplank of lift kan helpen het in bad gaan veilig te maken.

Veel mensen met parkinson krijgen problemen met het bedienen van kranen. Dat is niet zonder gevaar. Het risico op verbranding is groot. Maar ook een te koude douche is heel onaangenaam. Met een thermostaatkraan gaat dat makkelijk en veilig. Zulke kranen zijn er voor de wastafel maar ook voor de douche.

Alle producten voor 'Badkamer'


Bekijk producten (50)

Alle producten voor 'Douchestoel'

Bekijk alle producten >

Alle producten voor 'Aan- & Uitkleden'


Bekijk producten (11)

Aankleden

Aankleden wordt voor veel mensen met parkinson steeds lastiger. De bewegingen om een overhemd of T-shirt aan te trekken is gecompliceerd. Het dichtmaken van knoopjes is soms onmogelijk. Ook sokken en schoenen aantrekken lukt vaak met veel moeite. Voldoende ruimte in de kamer voor het aankleden helpt al veel. Ook rustig kunnen zitten en voldoende tijd hebben maakt het aankleden iets makkelijker. Maar soms is de inzet van hulpmiddelen of aanpassingen aan de kleding wenselijk of noodzakelijk. Grotere knopen, ritsen in plaats van knopen of klittenband in plaats van veters kan al veel helpen. Ook zijn er hulpmiddelen op de markt om sokken en schoenen aan te trekken. Een ander hulpmiddel is het knopenhaakje om knopen mee dicht te maken.

Vaak is het aantrekken van de jas een groot probleem voor mensen met parkinson vanwege de voorovergebogen houding van de schouders. Een andere manier van de jas aantrekken kan dan een oplossing zijn. Wanneer de jas al een gedeelte is dichtgeritst en de jas vervolgens als een trui wordt aangetrokken lukt het vaak wel.

Alle producten voor 'Knopenhaak'

Bekijk alle producten >

Wat kunt u doen?

Het is belangrijk problemen tijdig te bespreken en zo eerlijk en open mogelijk te zijn over de moeilijke momenten bij de dagelijkse verzorging. U kunt het beste aangeven wat voor u van belang is. Zo kan ook worden bepaald of de wijkverpleegkundige of ergotherapeut een rol kan spelen. Dit kan ook zijn wanneer u nog graag weg wilt, maar dit voor u steeds lastiger wordt.

Wat kan de parkinsonverpleegkundige doen?

De parkinsonverpleegkundige zal de problemen en mogelijke oplossingen met u bespreken. Samen zoekt u naar de optimale ondersteuning. Wat dat is, zal per persoon verschillen. In veel gevallen zal de parkinsonverpleegkundige doorverwijzen naar een ergotherapeut die samen met u kijkt naar de veiligheid thuis maar ook naar hulpmiddelen.

Op Leef.nl vindt u hulpmiddelen en zelfzorgmiddelen om het leven met Parkinson makkelijker te maken en bijkomende klachten te verminderen.

Alle producten voor 'Parkinson'


Bekijk producten (154)


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen