Huisarts
Wouter studeerde Geneeskunde in Nijmegen en werkte vervolgens als algemeen militair arts bij de Landmacht. Hij rondde in 2012 zijn opleiding tot Huisarts in Utrecht af, waarna hij nog 2,5 jaar als militair huisarts werkte in Utrecht en Soesterberg, eveneens bij de Landmacht. Wouter is vanaf 2015 waarnemend huisarts in de regio Utrecht. Tot slot is hij geregistreerd bij het LCR als reizigersarts.

Eerste hulp verlenen? Denk aan uw eigen veiligheid

De laatste weken staan de kranten vol met ellende. Tussen de berichten over de vliegramp, de verschillende oorlogen en de Ebola-epidemie, viel mijn oog op een aantal schrijnende gevallen waarin iemand een ander te hulp wilde schieten en daarbij zelf het leven liet.

Mensen die iemand uit het water willen redden en daarbij zelf verdrinken. Ik moest ook denken aan mensen die hulp wilden verlenen bij een auto-ongeval en zelf gegrepen werden door nog rijdende auto’s. Deze tragische voorvallen deden mij terugdenken aan verschillende EHBO-cursussen en trauma-opleidingen die ik in de loop der jaren heb mogen volgen. Altijd zeer geprotocolleerd: ademweg, ademhaling, circulatie, et cetera. Maar u doet niets voordat u aan uw eigen veiligheid hebt gedacht!

 

Vooral op de Koninklijke Militaire Academie werd daar op gehamerd. Ze gebruiken daar de afkorting Paman. De P staat voor persoonlijke veiligheid. Dat dit ook na herhaalde scholing geen vanzelfsprekendheid is, werd me weer eens duidelijk toen ik mijn zoontje wilde helpen nadat die van de schommel tuimelde. Nog voordat ik bij hem was, werd ik geraakt door een andere schommel. Als ik de tijd ervoor had gehad, zou ik vooral even op mezelf hebben staan vloeken. Ik snap dus hoe dit soort dingen kunnen gebeuren. Als iemand in nood is, probeert u diegene te helpen en dan zo snel mogelijk. Dat is natuurlijk iets goeds, maar daar schuilt ook het gevaar. Ik denk dat er tijdens de vele EHBO-scholingen, waar gelukkig steeds meer mensen aan deelnemen, niet genoeg aandacht kan zijn voor deze fase voorafgaand aan de daadwerkelijke hulp.


Verstuur reactie
* Verplichte veldenUw privacy is in veilige handen. Leef.nl gaat discreet met uw vragen en gegevens om.

Service van Leef

  • Besteld voor 16.00 uur, morgen geleverd
  • Gratis levering bij orders boven de 50 euro.
  • Gratis afhalen bij uw apotheek

Klantenservice

Heeft u vragen? Bel onze klantenservice 0800 - 555 43 21


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen