Pigmentvlekken zijn donkere vlekken op de huid die vooral zichtbaar zijn op het gezicht. Vaak zijn pigmentvlekken, net als rimpels, het gevolg van huidveroudering. Naarmate we ouder worden, neemt dan ook de kans op pigmentvlekken toe. De aanmaak van pigmentvlekken wordt echter voornamelijk gestimuleerd door de zon. Ze kunnen soms hinderlijk zichtbaar zijn in het gezicht, omdat ze donkerder gekleurd zijn dan onze huidskleur. Als je last hebt van pigmentvlekken, wil je ze misschien liever camoufleren of verwijderen. Hoe ontstaan pigmentvlekken precies? Hoe kun je pigmentvlekken behandelen? En hoe kun je pigmentvlekken verwijderen? In dit blogartikel lees je hoe je de zichtbaarheid van pigmentvlekken kunt verminderen en hoe je ze kunt helpen voorkomen.

Wat zijn pigmentvlekken en hoe ontstaan ze?

Als de productie van pigment (melanine) in de huid verstoord is, kunnen er pigmentvlekken ontstaan. Bij pigmentvlekken is de aanmaak van pigment verhoogd. De vlekjes ontstaan door een toename van pigment in de opperhuid. De pigmentvlekjes zijn vaak donkerder gekleurd dan de eigen huidskleur. Pigmentvlekken zijn vaak zichtbaar in het gezicht en de hals, maar soms ontstaan ze ook op de handen. Er zijn verschillende oorzaken en factoren te benoemen voor het ontstaan van pigmentvlekken:

  • Ouderdom; als we ouder worden verandert ook onze huid. We spreken dan bij pigmentvlekken ook wel van ouderdomsvlekjes. 
  • UV-straling; de UV-straling van de zon geeft meer kans op pigmentatie.
  • Zwangerschap; als er tijdens de zwangerschap donkere verkleuringen ontstaan op de huid, spreken we van een zwangerschapsmasker (melasma). Dit is meestal tijdelijk en verdwijnt na de bevalling vanzelf. De verhoogde pigmentatie tijdens de zwangerschap is veelal zichtbaar op het voorhoofd en op de wangen.
  • Hormonale disbalans; als de hormonen uit balans zijn, heeft dit invloed op verschillende lichaamsprocessen, zo ook op onze huid. 
  • Anticonceptiepil; het is gebleken dat met het gebruik van de anticonceptiepil de kans op een verhoogde pigmentproductie toeneemt. 
  • Erfelijke aanleg; soms is het ontstaan van pigmentvlekken erfelijk bepaald.
  • Medicijnen; sommige medicijnen kunnen meer kans geven op pigmentvlekken.

Onze producten bij pigmentvlekken:

Wat kun je doen bij pigmentvlekken?

Hoewel je pigmentvlekken niet altijd kunt vermijden, zijn er wel een aantal factoren waar je op kunt letten zodat de kans op pigmentvlekken verkleind. Daarnaast kun je ervoor zorgen dat pigmentvlekken minder zullen opvallen. 

  • Vermijd langdurige blootstelling aan de zon; bescherm de gezichtshuid met een natuurlijke zonnebrand met een hoge beschermingsfactor. Wel is het van belang om ook onbeschermd (zonder zonnebril en zonder zonnebrand) enig zonlicht toe te laten op het gezicht. Alleen zo zullen we namelijk vitamine D aanmaken dat nodig is voor onze weerstand, maar ook voor het behoud van een mooie, gezonde huid. 
  • Vermijd het gebruik van de zonnebank als je pigmentvlekken hebt. De donkere verkleuringen zullen hierdoor juist kunnen verergeren. 
  • Als je de anticonceptiepil gebruikt, overleg dan met de arts voor een eventueel andere methode van anticonceptie. 
  • Gebruik alleen natuurlijke huidverzorging; zo voorkom je dat de huid in contact komt met schadelijke stoffen in verzorgingsproducten en cosmetica, zoals SLS, parabenen of sulfaten. Als je een donkere huid hebt, lees dan hier meer over huidverzorging van de getinte huid
  • Zorg voor vitamines voor een gezonde huid; belangrijke vitaminen voor de huid zijn vitamine A en vitamine E. Daarnaast mogen antioxidanten, zoals vitamine C niet ontbreken omdat ze de huid helpen beschermen tegen schadelijke stoffen van buitenaf, zoals luchtvervuiling. Vitamine C helpt ook de huid te verstevigen. Kortom, zo zorg je ook voor een gezonde huid van binnenuit

Pigmentvlekken verminderen

Bij Leef.nl hebben we verschillende producten die kunnen helpen om pigmentvlekken te verminderen. De combinatie van een serum, dagcrème en nachtcrème geeft het beste resultaat. Het is hierbij wel belangrijk om de producten regelmatig en een langere tijd aan te brengen. Het kan soms wel een jaar duren voordat het zichtbaar is dat de pigmentvlek minder wordt. Bij het gebruik van zonnebrandcrème dien je eerst de anti-pigment producten aan te brengen. Laat deze goed intrekken om vervolgens de zonnebrandcrème aan te brengen.

Je kan bijvoorbeeld kiezen voor de anti-pigment producten van Eucerin. Je brengt altijd eerst het serum aan op een gereinigde huid en vervolgens smeer je de dag- of nachtcrème op je gezicht.