Diëtist
Anouska Michelsen heeft de opleiding Voeding en Dietetiek in Den Haag gevolgd. Zij is werkzaam geweest als diëtist bij Medisch Centrum Haaglanden, locatie Westeinde. Sinds 2001 is zij werkzaam in het UMC Utrecht met als aandachtsgebied voedselallergie. Samen met de afdeling Dermatologie en allergologie heeft zij een online zelfmanagementtraining ontwikkeld voor patiënten met een voedselallergie. Verder is zij betrokken bij de herziening van de dieetbehandelingsrichtlijn voedselovergevoeligheid bij volwassenen.

Etiquette voor etiketten

Martin heeft sinds drie jaar een voedselallergie voor pinda. Na het eten van een doppinda ontwikkelde hij een ernstige reactie bestaande uit jeukklachten in de mond, zwelling van de lippen en de keel en forse benauwdheidsklachten. Een allergie voor pinda werd bevestigd door bloedonderzoek. Martin kreeg een voedselprovocatie, waarbij hij onder directe begeleiding van een arts pinda moest gebruiken om na te gaan of de klachten opnieuw zouden ontstaan. Dit was het geval en sinds die tijd moet Martin bij elk product en gerecht controleren of er geen pinda in zit.

Het is voor Martin niet altijd eenvoudig om te achterhalen of er in een voedingsmiddel pinda zit.  Wanneer Martin brood bij de bakker haalt, vraagt hij na of het vrij is van pinda. Een weekendkracht antwoordt dat ze niet kan garanderen dat het vrij is van noten. Zij is niet het enige personeel dat denkt dat pinda een noot is. Martin legt geduldig uit dat pinda een peulvrucht is, noten zijn geen probleem voor hem. Om het zekere voor het onzekere te nemen besluit Martin zijn brood in de supermarkt te kopen. Daar kan hij tenminste zelf het etiket lezen en de bestanddelen controleren.

Sinds 2005 is de fabrikant verplicht de veertien belangrijkste allergenen op de verpakking te vermelden. Hieronder valt ook de pinda. Voor Martin een hele geruststelling dat pinda op het etiket moet staan vermeld als het in een voedingsmiddel zit. Maar wat te doen met al die voedingsmiddelen waarop een waarschuwing staat vermeld? Op het etiket van de biscuitjes staat ‘dit product kan sporen van pinda’s bevatten’. Op het brood in de supermarkt staat ‘gemaakt in een fabriek waar ook pinda’s worden verwerkt’. De fabrikant kan het risico niet uitsluiten dat er een kleine hoeveelheid pinda in het voedingsmiddel terecht is gekomen (ook wel kruisbesmetting genoemd). Wat moet de allergische consument met deze informatie?  

De ene patiënt durft vrijwel niets meer te eten uit angst voor een reactie. De andere patiënt neemt bewust risico’s omdat er anders weinig producten overblijven. Een provocatie kan in zo’n situatie helpen. Een provocatie wordt namelijk niet alleen ingezet om een allergie aan te tonen of uit te sluiten, maar geeft ook duidelijkheid op welke hoeveelheid iemand reageert. Onder medisch toezicht krijgt de patiënt ieder half uur iets te eten waarin pinda in steeds hogere hoeveelheid zit verwerkt. Door de provocatie leren patiënten hun klachten te herkennen en weten ze hoe strikt ze het dieet moeten volgen.

Gelukkig wordt er  gewerkt aan een etiquette voor etiketten als het om allergenen gaat. Binnen Europa wordt gekeken bij welke hoeveelheid van een allergeen  een mogelijke kruisbesmetting vermeld moet worden. Een hele verbetering, waardoor Martin in de toekomst een stuk gemakkelijker zijn boodschappen zal kunnen doen.


Verstuur reactie
* Verplichte veldenUw privacy is in veilige handen. Leef.nl gaat discreet met uw vragen en gegevens om.

Service van Leef

  • Besteld voor 16.00 uur, morgen geleverd
  • Gratis levering bij orders boven de 50 euro.
  • Gratis afhalen bij uw apotheek

Klantenservice

Heeft u vragen? Bel onze klantenservice 0800 - 555 43 21


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen