Vrouwen krijgen makkelijker een blaasontsteking dan mannen, omdat bij hen de plasbuis korter is en dichter bij de anus (poepgaatje) uitkomt. Soms krijgen vrouwen blaasontstekingen na het vrijen. Hebt u als vrouw vaak een blaasontsteking? Plas dan direct na het vrijen. Bacteriën die tijdens het vrijen in de plasbuis zijn gekomen, plast u dan snel weer uit. Ook het gebruik van condooms met zaaddodend glijmiddel, geeft een groter risico op een blaasontsteking bij vrouwen. Wanneer u deze condooms als oorzaak verdenkt, kunt u een andere vorm van anticonceptie overwegen, mits u er zeker van bent dat uw partner geen soa heeft.
Na de overgang krijgt een op de tien vrouwen te maken met steeds terugkerende blaasontstekingen.
Tegenwoordig is het advies dat gezonde, niet-zwangere vrouwen ook mogen afwachten of de klachten vanzelf overgaan. Dat geeft zelden problemen. Zo nodig kan er paracetamol tegen de pijn gebruikt worden. Bij heftige klachten of wanneer de klachten langer dan een week duren, wordt er een antibioticumkuur voorgeschreven. Hiermee is de ontsteking snel genezen en wordt de kans kleiner dat deze zich uitbreidt naar het nierbekken.
Wanneer er vaker blaasontstekingen optreden, kan de arts alvast een recept uitschrijven zodat u zelf kunt beginnen met het antibioticum wanneer u een blaasontsteking voelt.
Wanneer er drie of meer blaasontstekingen in een jaar voorkomen, komt een vrouw in aanmerking voor een zogenaamde profylactische behandeling, waarmee blaasontsteking voorkomen wordt.
Leer uw kind het poepgaatje altijd van voor naar achter schoon te vegen. Hiermee voorkomt u dat darmbacteriën in de richting van de plasbuis worden geveegd.
Producten voor intieme klachten of de intieme verzorging bestelt u discreet bij ons.
Een moment geduld aub...