Wat is een anafylactische shock?

Anafylaxie is een heftige uitgebreide allergische reactie met verschijnselen die het gehele lichaam aandoen. Anafylaxie vergt een spoedeisende behandeling door een arts. Wanneer deze te lang uitblijft, kunnen de gevolgen dodelijk zijn. De meeste patiënten bij wie anafylaxie eerder is opgetreden dragen een adrenaline auto-injector pen bij zich, waarmee ze zichzelf in het geval van een anafylactische reactie onmiddellijk kunnen injecteren. Op deze pagina geven wij u antwoord op de vraag wat anafylaxie is en op welke zaken u moet letten bij het gebruik van de adrenaline auto-injector? (Deze uitgebreide voorlichting is mede dankzij Meda Pharma tot stand gekomen).

Wat is anafylaxie

Anafylaxie kan optreden door allerlei bekende allergische prikkels, zoals pinda’s, (koe)melk, noten, schaaldieren, eieren, medicijnen, insectensteken en latex, soms uitgelokt door lichamelijke inspanning. Tijdens de allergische reactie komen grote hoeveelheden histamine vrij, die zorgen voor bloedvatverwijding en vernauwing van de luchtwegen. Een anafylactische reactie verloopt veel heftiger dan een gewone allergische reactie en heeft effecten op meerdere organen. Uitgebreide huiduitslag kan voorkomen, de lippen en de tong kunnen opzwellen, waardoor benauwdheid ontstaat en door de bloedvatverwijding daalt de bloeddruk waardoor u flauw kunt vallen en in shock kunt raken.

Behandeling van anafylaxie

Anafylaxie of een anafylactische shock moet zo snel mogelijk behandeld worden met een adrenaline injectie. Door toediening van adrenaline vernauwen de bloedvaten in met name de huid zich, wordt de te lage bloeddruk weer normaal en worden de hersenen weer voorzien van voldoende zuurstof. Tevens verwijden de luchtwegen zich weer, waardoor u gemakkelijker kunt ademhalen.

Hoe werkt een adrenaline auto-injector

Wanneer u weet dat u een anafylactische reactie kunt krijgen, is het verstandig altijd een auto-injector met adrenaline bij u te dragen. Hoe eerder de adrenaline wordt toegediend, hoe beter het herstel zal zijn. Tijdige toediening van adrenaline kan zelfs levensreddend zijn. Wanneer u bewusteloos bent, is het belangrijk dat iemand uit uw omgeving de adrenaline kan toedienen. Zorg er dus voor dat uw familieleden, collega’s, leerkrachten op school en andere mensen uit uw omgeving op de hoogte zijn van het gebruik van de adrenaline auto-injector. Hiervoor zijn speciale trainerpennen (zonder naald en adrenaline) beschikbaar. U kunt deze krijgen bij uw arts of apotheker.

Aandachtspunten bij het gebruik van de adrenaline auto-injector

De houdbaarheid van een adrenaline auto-injector is 18 maanden na productie. Let goed op de datum die op de verpakking en de houder staat vermeld. Noteer in uw agenda een maand tevoren dat u een nieuw recept aanvraagt. Ook kunt u uw pen registreren op verschillende websites, waaronder www.allergiebehandelen.nl/anafylaxie/adrenaline-auto-injector-anafylaxie. U ontvangt 4 weken voordat de houdbaarheidsdatum verloopt een melding per sms of e-mail.

Een injectie met adrenaline is niet altijd afdoende. Het kan verstandig zijn om niet 1 maar 2 adrenaline auto-injectoren bij u te dragen. Bij kinderen is het verstandig op meerdere plaatsen een adrenaline auto-injector neer te leggen. Niet alle kinderen zijn in staat een injector bij zich dragen zonder deze kwijt te raken of ergens te laten liggen. Aangeraden wordt op meerdere plaatsen een adrenaline auto-injector pen klaar te hebben liggen: school, sportclub en/of beste vriendje.

Anafylaxie op vakantie

Op vakantie kan het risico op anafylaxie groter zijn dan thuis. U bent in een vreemde omgeving, eet andere producten en bent misschien minder alert. Wees juist daarom extra voorbereid en neem zo nodig een extra adrenalinepen mee. Heeft u de adrenaline auto-injector tijdens uw vakantie gebruikt, dan is het belangrijk dat u zo snel mogelijk een nieuw exemplaar op uw vakantiebestemming kunt aanschaffen. Vraag uw arts daarom om een reserve recept en neem een een medicatieoverzicht en/of een medicatiepaspoort mee. Voor het buitenland is dit verplicht. Dit overzicht is verkrijgbaar bij uw apotheek en komt ook goed van pas bij de douane. De houdbaarheidstermijn van de adrenaline auto-injector geldt bij bewaring bij kamertemperatuur. De houdbaarheid loopt sterk terug bij te koude of te warme bewaring en bij blootstelling aan direct zonlicht. Zorg ervoor dat u de adrenalinepen in de zomer koel en uit de zon bewaart. Bewaar de pen echter niet in de koelkast of diepvries, maar bijvoorbeeld in een koeltasje.

Meer weten?

Het voorkomen van anafylaxie is natuurlijk altijd beter dan de reactie te moeten behandelen. Neem daarom maatregelen om aanraking met het allergeen waarvoor u gevoelig bent zo goed mogelijk te voorkomen en bereid uw vakantiereis goed voor. Op de website van het Nederlands Anafylaxis Netwerk, kennis en informatiecentrum voor levensbedreigende allergieën, vindt u veel informatie.Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen