Meedoen aan de ramadan als u geneesmiddelen gebruikt

De ramadan levert voor gezonde mensen geen problemen op. Wanneer u medicijnen gebruikt is er soms wel sprake van risico. Met een aantal simpele aanpassingen in het medicijngebruik vermindert u mogelijke gezondheidsrisico’s.

Belangrijk om te weten is:

  • Als u de voorgeschreven medicijnen niet inneemt, kan dit uw gezondheid schaden.
  • Ook als u de medicijnen op gewone tijden inneemt, kan door het vasten de werking anders uitpakken.
  • Als u verschillende medicijnen in een keer tegelijkertijd wilt innemen, kunnen ze elkaars werking beïnvloeden.
  • Door nog laat op de avond te eten, kan de werking van een medicijn dat u voor het slapengaan moet innemen, veranderen.
  • Als u medicijnen op een lege maag inneemt, kunnen er (meer) bijwerkingen optreden.

Mogelijke problemen met medicijnen

De meeste medicijnen moeten op vaste tijdstippen worden ingenomen, bijvoorbeeld elke 8 uur, of na de maaltijden. Soms willen mensen tijdens de ramadan een of meer doses overslaan of alle medicijnen in een keer innemen. Dit kan tijdens het vasten problemen opleveren.

Tips om gezondheidsrisico’s te verminderen

Patiënten met diabetes (suikerziekte), neurologische (hersenaandoeningen) of psychiatrische aandoeningen, chronische pijnklachten of ziekten van de luchtwegen worden tijdens de ramadan relatief vaker opgenomen in het ziekenhuis. Om dit risico te verminderen en toch volledig met de ramadan mee te kunnen doen kunt u het volgende doen:

Hypo's voorkomen

Hypo’s, ofwel te lage bloedsuikerspiegels, bij diabetespatiënten kunnen voorkomen worden door de dosering of het innametijdstip van de diabetesmedicijnen aan te passen. Overleg hierover met uw apotheker.

Langwerkende medicijnen

Mensen met reuma of epilepsie kunnen voor zonsopkomst geneesmiddelen met een vertraagde afgifte innemen. Deze zogenaamde retardpreparaten geven gedurende de hele dag langzaam het medicijn af. Inhalatiemedicijnen tegen benauwdheid zijn ook als langwerkend middel beschikbaar. Deze kunt u inhaleren voordat de zon opkomt, zodat u overdag minder benauwd bent.

Eenmaal daagse dosering

Wanneer u een antibioticumkuur nodig hebt, vraag uw arts dan om een medicijn dat één keer per dag geslikt moet worden.

Andere toedieningsvorm

Het is ook mogelijk een medicijn in de vorm van een pleister te gebruiken. Dan hoeft u niets in te nemen. Bepaalde zware pijnstillers en sommige hormonen zijn verkrijgbaar in de vorm van een pleister.

Ramadan en geneesmiddelgebruik

Tijdens de ramadan onthouden moslims zich overdag van eten, drinken, roken en seks. Er wordt alleen voor zonsopkomst en na zonsondergang gegeten. Veel mensen gebruiken tijdens het vasten helemaal niets, dus ook geen medicijnen. Dat kan gevaarlijk zijn. Volgens de koran hoeven ouderen en zieken niet verplicht te vasten en kunnen ze op een andere manier aan hun religieuze plicht voldoen. Veel mensen die geneesmiddelen gebruiken willen toch graag meedoen met de ramadan en passen zelf het medicijngebruik aan.

Overleg met arts of apotheker

Gebruikt u medicijnen en wilt u in de ramadan vasten? Overleg dan met uw apotheker of arts. De apotheker kan zo nodig overleggen met de arts. U kunt het beste al voordat de ramadan begint erover komen praten. Overleg in elk geval met uw arts of apotheker als u tijdens de ramadan gezondheidsklachten krijgt.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen