Pijnstilling voor honden

Pijnbestrijding kan een groot verschil maken in het welzijn van uw dier. In dit artikel vindt u een beschrijving van de verschillende typen pijnstilling die er beschikbaar zijn voor honden.

Pijnuitingen

Honden en katten laten verschillende pijnuitingen zien. Een dier dat pijn heeft zal dit over het algemeen pas laten zien als het echt niet anders kan. In het wild is het immers zo dat zieke dieren achtergelaten worden. Veel dieren zullen dus koste wat het kost proberen te verbergen dat ze pijn hebben. Dit betekent dat wanneer u pijnuitingen ziet, het goed kan zijn dat het dier meer of al langer pijn heeft dan u in eerste instantie zou denken. Bij honden zijn pijnuitingen wat duidelijker dan bij de kat. Ze piepen en janken, zoeken aandacht en nemen een vreemde lichaamshouding aan. Katten zullen eerder wegkruipen op een stille plek, de ogen wat dichtknijpen, blazen of brommen als er iemand in de buurt komt en zich minder wassen. Veel oudere honden hebben, zonder dat eigenaren het in de gaten hebben, pijn aan de gewrichten. Het zou kunnen dat ze hierdoor minder graag willen wandelen!

Pijnstilling

Het kan verleidelijk zijn om uw hond een pijnstiller te geven die u zelf in de kast heeft liggen, maar dit is sterk af te raden. Vooral voor katten kunnen deze middelen, zoals aspirine en paracetamol, zeer giftig zijn. Voor honden is dit in mindere mate het geval, maar omdat tabletten die voor mensen bedoeld zijn moeilijk te doseren zijn op het lichaamsgewicht van een hond, is het risico dat u te veel geeft zeer aanwezig. Geef uw hond alleen middelen die voor dieren getest en geregistreerd zijn en die u voorgeschreven krijgt door een dierenarts.

NSAID’s

De meest voorgeschreven groep van pijnstillers is die van de NSAID’s (non-steroidal anti-inflammatory drugs). Deze pijnstillers remmen de vorming van prostaglandine. Prostaglandines zijn hormoonachtige stoffen die een rol spelen in de zogenaamde inflammatoire respons. Ze komen vrij in het weefsel bij schade of infectie en zorgen via een groot aantal reacties onder meer voor prikkeling van de zenuwen. NSAID’s worden voor veel soorten pijn voorgeschreven, zoals orthopedische pijn (bij artose) en buikpijn. Er zijn verschillende NSAID’s die geschikt zijn voor verschillende soorten pijn. Veelgebruikt zijn de stoffen meloxicam en carprofen. Meloxicam is voor hond en kat geregistreerd, carprofen alleen voor de hond. Naast pijnstillend werken deze middelen ook ontstekingsremmend. De bijwerkingen die aan deze groep pijnstillers kleven zijn maagzweren, darmzweren en nierbeschadiging.

Opiaten (morfine)

Een andere groep pijnstillers zijn de opiaten. De meest bekende hiervan is morfine. Opiaten worden bij zware pijn en operatiepijn gebruikt en worden meestal onder toezicht van een dierenarts toegediend. Wegens het verslavende karakter en de ernstige bijwerkingen van deze stoffen is het voor de meeste opiaten niet toegestaan ze thuis toe te dienen. Een opiaatachtige die u wel mee naar huis mag nemen om zelf toe te dienen is tramadol.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen