Verloskundige

 1. Anticonceptie door de verloskundige

  Anticonceptie door de verloskundige

  Sinds 1 september 2014 zijn ook verloskundigen bevoegd om de anticonceptiepil of het spiraaltje voor te schrijven. Ze mogen dit alleen doen tijdens de kraamperiode en moeten zich houden aan de huisartsenrichtlijn, de NHG-Standaard Anticonceptie.

  Wanneer een verloskundige anticonceptie wil voorschrijven moet eerst een goed beeld van de patiënt worden verkregen door het stellen van vragen (de anamnese) en eventueel lichamelijk onderzoek. Wanneer de keuze valt op een bepaalde anticonceptiemethode, moet de verloskundige ook aan de huisarts van de kraamvrouw doorgeven welk anticonceptivum ze heeft voorgeschreven. Drie maanden na de bevalling houdt de verloskundige een evaluatie-consult. Daarna wordt de huisarts weer verantwoordelijk voor de anticonceptiezorg.
  Lees meer »
 2. Wat doet een verloskundige?

  Wat doet een verloskundige?

  Als je zwanger bent, krijg je begeleiding van een verloskundige. Maar wat doet zo’n verloskundige nou eigenlijk precies?
   

  De verloskundige vóór de bevalling

  Het is de taak van de verloskundige om er alles aan te doen om je goed voor te bereiden op de bevalling en om deze zo prettig

  Lees meer »