Diëtist
Anouska Michelsen heeft de opleiding Voeding en Dietetiek in Den Haag gevolgd. Zij is werkzaam geweest als diëtist bij Medisch Centrum Haaglanden, locatie Westeinde. Sinds 2001 is zij werkzaam in het UMC Utrecht met als aandachtsgebied voedselallergie. Samen met de afdeling Dermatologie en allergologie heeft zij een online zelfmanagementtraining ontwikkeld voor patiënten met een voedselallergie. Verder is zij betrokken bij de herziening van de dieetbehandelingsrichtlijn voedselovergevoeligheid bij volwassenen.

Een dubbele voedselintolerantie

“Uit het darmonderzoek is gebleken dat u coeliakie heeft.” “Seulia….hoe?!” “Coeliakie, meneer. Dat wil zeggen dat u geen gluten kunt verdragen.” Net als Marco (43 jaar) struikelen veel mensen alleen al over het woord, laat staan dat ze weten wat deze aandoening precies inhoudt.

Marco klaagde het afgelopen jaar regelmatig over een opgezette buik en diarree. Hij dacht zelf aan een relatie met stress, aangezien hij een werkweek heeft van minstens vijftig uur. Ook zijn privéleven is hectisch met drie jonge kinderen. Na meerdere kilo’s te zijn afgevallen besloot hij maar eens langs de huisarts te gaan. Om verder gewichtsverlies te voorkomen, gebruikte hij overdag wat extraatjes. Van een extra boterham tot een bak kwark. Na het eten van kwark merkte hij dat hij vaker buikpijn kreeg. De huisarts besloot een lactosetolerantietest uit te voeren en deze bleek positief. Lactose is melksuiker die in melk en melkbevattende voedingsmiddelen voorkomt. Marco bezocht een diëtist die hem uitleg gaf over welke producten hij nog wel kon gebruiken om aan een volwaardige en gevarieerde voeding te komen. Hij volgde zijn dieet goed op, maar helaas hielden zijn klachten aan.

 

De diëtist verwees Marco terug naar de huisarts met een verdenking van een glutenintolerantie. Waarom een glutenintolerantie? Bij een glutenintolerantie zorgen de gluten (aanwezig in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut) voor ontstekingsreacties in de dunne darm. Hierdoor worden voedingsstoffen niet meer goed opgenomen. Doordat de darmwand beschadigd is, wordt soms ook melksuiker niet goed verdragen. Marco was nog maar net gewend aan het idee van een lactose-intolerantie en nu vertelt de arts hem dat hij ook nog coeliakie heeft.

 

Inmiddels is Marco een half jaar verder. Het was flink wennen om over te gaan op een glutenvrij dieet. Vooral in het begin gebruikte hij producten waarvan hij niet had verwacht dat daar gluten in zouden zitten, zoals soep of paprikachips. Aan het kant-en-klare glutenvrije brood kan hij niet wennen. De broodbakmachine biedt hierin gelukkig uitkomst met als voordeel elke ochtend de geur van versgebakken brood in huis. Daarbij heeft Marco een kleine meevaller: door het volgen van een glutenvrij dieet is zijn darmwand volledig herstelt, waardoor hij melkproducten weer zonder problemen kan gebruiken. Hij geniet samen met zijn kinderen nu dubbelop van een roomijsje; weliswaar glutenvrij.


Verstuur reactie
* Verplichte veldenUw privacy is in veilige handen. Leef.nl gaat discreet met uw vragen en gegevens om.

Service van Leef

  • Besteld voor 16.00 uur, morgen geleverd
  • Gratis levering bij orders boven de 50 euro.
  • Gratis afhalen bij uw apotheek

Klantenservice

Heeft u vragen? Bel onze klantenservice 0800 - 555 43 21


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen