Doorkomende tandjes

 1. Van baby tot dreumes: acht maanden tot de eerste verjaardag

  Van baby tot dreumes: acht maanden tot de eerste verjaardag

  In de eerste acht maanden heeft een baby geleerd om zich om te rollen, om zelfstandig te zitten en misschien zelfs al te kruipen. Nog maar vier maanden tot je kindjes eerste verjaardag. Wat gebeurt er in de periode van acht tot twaalf maanden?

  Eten

  Hoe ouder het kind wordt, hoe meer hij mag en kan eten. De meeste baby’s kunnen op hun eerste verjaardag met de rest van het gezin mee eten. Doordat hij nu brood, groente en fruit eet, is het aantal borst- of flesvoedingen van acht bij de geboorte nu teruggelopen naar nog maar twee of drie. Vanaf de eerste verjaardag kan kunstvoeding vervangen worden door halfvolle

  Lees meer »
 2. Doorkomende tandjes

  Doorkomende tandjes

  Het doorkomen van tandjes is een natuurlijk, maar soms ook een pijnlijk proces. Er zijn een aantal manieren om deze pijn bij de baby te verzachten.

  De eerste tandjes

  Het melkgebit bestaat in totaal uit twintig tanden en kiezen. De eerste tandjes die doorkomen bij een baby zijn vaak de onderste twee voortanden, gevolgd door de snijtanden en ten slotte de kiezen. Gemiddeld genomen komen de eerste tandjes door wanneer je kindje zes maanden oud is. Eerder of later kan ook. Dit verschilt per kind en is niets om je zorgen over te maken.

  Kwijlt je kind meer dan normaal en kauwt het veel op zijn handjes of speelgoed? Dan is de kans groot dat er een nieuwe tand of kies doorkomt.

  Je herkent nieuwe tandjes aan een wit puntje of een bobbeltje in het tandvlees. Het tandvlees kan op de plek waar een tandje komt rood of gezwollen zijn.

  Lees meer »
 3. Oorzaken van slaapproblemen bij baby's

  Oorzaken van slaapproblemen bij baby's

  Er zijn verschillende factoren die de oorzaak van het slaapprobleem bij je baby zouden kunnen zijn. Doorkomende tandjes, verkoudheid of darmkrampjes zijn bekende oorzaken, maar er zijn nog meer factoren waardoor een baby slaapproblemen kan krijgen.

  Doorkomende tandjes:

  Het doorkomen van tanden kan flink zeer doen. Als een baby ligt, komt er meer druk op de kaken wat de klachten verergert. Dat komt de nachtrust niet ten goede. Het kan helpen om het hoofdeinde van het bedje iets te verhogen. Bijvoorbeeld door boeken onder de poten van het bedje te leggen. Er zijn ook middeltjes die de pijn kunnen verlichten. Een bijtring helpt ook. Leg de ring voordat je hem aan je baby geeft een paar uur in de koelkast; de kou verzacht en verkoelt. Leg de bijtring niet in de vriezer! Dan is de bijtring zo koud dat hij brandwonden kan veroorzaken.

  Lees meer »