Doorkomende tandjes

Het doorkomen van tandjes is een natuurlijk, maar soms ook een pijnlijk proces. Er zijn een aantal manieren om deze pijn bij uw baby te verzachten.

De eerste tandjes

Het melkgebit bestaat in totaal uit twintig tanden en kiezen. De eerste tandjes die doorkomen bij een baby zijn vaak de onderste twee voortanden, gevolgd door de snijtanden en ten slotte de kiezen. Gemiddeld genomen komen de eerste tandjes door wanneer uw kindje zes maanden oud is. Eerder of later kan ook. Dit verschilt per kind en is niets om u zorgen over te maken.

Kwijlt uw kind meer dan normaal en kauwt het veel op zijn handjes of speelgoed? Dan is de kans groot dat er een nieuwe tand of kies doorkomt.

U herkent nieuwe tandjes aan een wit puntje of een bobbeltje in het tandvlees. Het tandvlees kan op de plek waar een tandje komt rood of gezwollen zijn.

Pijnverzachting

Het doorkomen kan erg pijnlijk zijn, waardoor uw kind soms hangerig of huilerig is. U kunt het tandvlees voorzichtig masseren met uw schone vingers of u kunt een bijtring geven, die u even in de koelkast (niet in de vriezer!) heeft gelegd. De koude bijtring verzacht de pijnlijke plekken. Wanneer dit niet voldoende helpt, zijn er speciale producten verkrijgbaar. Dentinox bijvoorbeeld bevat de stof lidocaïne, deze stof heeft een verdovende werking, maar is verder niet schadelijk voor uw baby. U kunt deze druppeltjes aanbrengen met een wattenstaafje.

Alle producten voor 'Doorkomende Tandjes'

Bekijk alle producten >

Om de pijn wat te verzachten kunt u het tandvlees voorzichtig masseren met uw schone vingers of u kunt een koude bijtring geven.

Koorts en diarree

Er wordt vaak gezegd dat het doorkomen van tandjes gepaard gaat met koorts en diarree. Echter, uit onderzoek is gebleken dat dit niets met elkaar te maken heeft. Men vermoedt dat het doorkomen van de eerste tandjes samenvalt met een vermindering van de weerstand wanneer een baby vijf maanden oud is. Het afweersysteem neemt dan de weerstand over die de baby meekreeg van de moeder. Heeft uw baby koorts en raakt het vaak zijn oortjes aan? Dan is het raadzaam om even langs de huisarts te gaan. Oorontsteking komt vaak voor op deze leeftijd en heeft dus niets te maken met eventuele nieuwe tandjes.

Tandverzorging

Zodra het eerste tandje door is, is het belangrijk dat u direct begint met tandenpoetsen. Nieuwe tandjes zijn heel kwetsbaar en moeten daarom goed verzorgd worden. Met een speciale peutertandenborstel poetst u één keer per dag, bij voorkeur ’s avonds voor het slapen gaan, totdat het kind twee jaar oud is. Vanaf het tweede levensjaar kunt u ’s ochtends en ’s avonds poetsen. U kunt het beste een klein beetje speciale peutertandpasta gebruiken (ter grootte van een erwt). Hierin zit een aangepaste hoeveelheid fluoride. Peutertandpasta is bovendien geschikt om door te slikken, zonder na te spoelen.

In ons assortiment vindt u de beste producten en adviezen voor de gezondheid van uw gezin.

Alle producten voor 'Moeder & Kind'


Bekijk producten (1381)


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen