Wat is RSI?

Bij het herhaaldelijk uitvoeren van dezelfde bewegingen kunnen klachten ontstaan. Deze klachten worden met een verzamelnaam repetitive strain injury ofwel RSI genoemd. Met goede ergonomische maatregelen zijn RSI-klachten grotendeels te voorkomen.

Welke RSI-klachten komen veel voor?

Omdat RSI-klachten optreden bij het veelvuldig uitvoeren van dezelfde beweging, worden ze voornamelijk veroorzaakt door bewegingen die samenhangen met het beroep. Daarnaast kunnen ook bepaalde sporten en hobby’s zorgen voor RSI-klachten. RSI ontstaat door een continue spierspanning met als symptomen pijn, gevoelsverlies, tintelingen en gevoelloosheid. Daarnaast ontstaan waarschijnlijk kleine scheurtjes in spieren en pezen die ook voor pijnklachten zorgen en die ervoor zorgen dat u het aangedane gewricht minder goed kunt bewegen.

De belangrijkste RSI-klachten en oorzaken:

 • Muisarm. Deze blessure aan de arm-, nek-, pols- en/of schouderspieren wordt voornamelijk veroorzaakt door het overdadig gebruik van het toetsenbord en de computermuis.
 • Sms-duim of Game Boy-duim. Duimklachten veroorzaakt door het spelen met computerspelletjes met consoles of het veelvuldig sms'en.
 • Whats App-vinger. Pijn in de vingertoppen en/of handen door veelvuldig gebruik van de smartphone.
 • Tablet-nek. Door het langdurig met een gebogen nek kijken naar het beeldscherm van de tablet.
 • Tenniselleboog. Deze ontsteking aan de buitenkant van de elleboog werd aanvankelijk vaak veroorzaakt door het spelen met tennisrackets met onvoldoende demping. Tevens een vaak voorkomende klacht bij bepaalde beroepen, zoals caissières die boodschappen moeten doorschuiven.
 • Golfarm. Deze klachten aan de binnenkant van de elleboog worden niet alleen veroorzaakt door het spelen van golf, maar ook door het veelvuldig en/of langdurig onderhands tillen of dragen van zware voorwerpen.

RSI klachten voorkomen

De behandeling van RSI-klachten is vaak een langdurig traject dat jaren kan duren. Daarom is het beter om te proberen te voorkomen dat RSI-klachten ontstaan.

Enkele adviezen:

 • Goede houding. Een ergonomische inrichting van de werkplek, waaronder een goede hoogte van het bureaublad, een goede kijkhoek naar een beeldscherm en ondersteuning van de polsen bij toetsenbordgebruik en een juiste stoelinstelling en ondersteuning van de voeten.
 • Afwisseling van werkzaamheden.
 • Tijdig pauzeren en niet doorwerken tijdens de pauzes.
 • Beperk het muisgebruik. Gebruik zo veel mogelijk het toetsenbord.
 • Spierversterkende oefeningen.
 • Beperking van de werkdruk.
 • Ergonomische hulpmiddelen.

RSI bij kinderen

RSI-klachten komen niet alleen voor bij volwassenen met een kantoorbaan, maar ook steeds meer kinderen hebben er last van. Dit komt vooral doordat kinderen vaak uren achter elkaar de computer gebruiken of spelletjes spelen op de spelcomputer.

Met deze 4 tips kunt u RSI bij uw kind in de meeste gevallen voorkomen:

 1. Laat uw kind niet langer dan vijftig minuten per dag achter de (spel)computer zitten.
 2. Let goed op de houding van uw kind, wanneer het er wel achter zit. Idealiter zitten uw kind goed recht, met de voeten op de grond.
 3. Zorg ervoor dat uw kind een muis gebruikt die geschikt is voor kinderhanden.
 4. Geef zelf het goede voorbeeld door de computer met mate te gebruiken.

Behandelen van RSI klachten

Tegen de pijn bij RSI-klachten kunnen pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen genomen worden. Het risico van pijnstilling bij RSI-klachten is dat de beweging die de klachten veroorzaakt niet beperkt wordt. De klachten kunnen hierdoor op termijn zelfs verergeren. Pijnstilling bij RSI moet dus altijd in combinatie met andere maatregelen worden gedaan.

 

Fysiotherapie of oefentherapie versnelt het herstel van een RSI-blessure waarschijnlijk niet, maar de fysiotherapeut of oefentherapeut kan wel oefeningen en tips geven waardoor u het door RSI aangedane gewricht beter kunt gebruiken.

 

Gebruik een brace om het aangedane gewricht te ontlasten. Braces zijn er in verschillende kwaliteitsklasses die een verschillende mate van steun geven. Bij een RSI blessure is het van belang om het gewricht zoveel mogelijk te ontzien. Meestal is het hierbij noodzakelijk om de bewegingsvrijheid van het gewricht enigszins te beperken door het gebruik van een brace met verstevigende elementen zoals baleinen. Voor de behandeling van een tenniselleboog en een golfarm zijn speciale braces verkijgbaar.

Alle producten voor 'braces bij rsi klachten'

Bekijk alle producten >


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen