Sommige mensen zijn gevoeliger voor fijnstof dan anderen, maar het is niet op voorhand aan te geven welke mensen gezondheidsschade zullen krijgen. Wel is duidelijk dat bij een hogere concentratie aan fijnstof waaraan u blootgesteld wordt en bij een grotere gevoeligheid het gezondheidsrisico groter is. Kwetsbare groepen zijn met name ouderen en personen met hart-, vaat- of longaandoeningen.
Voor de concentratie fijnstof die in de lucht mag zitten heeft de Europese Unie normen opgesteld. De hoeveelheid fijnstof mag niet boven de Europese norm van veertig microgram per kubieke meter lucht uitkomen. Dit gaat om de fijnstof veroorzaakt door menselijk handelen, stofdeeltjes veroorzaakt door de natuur worden niet meegenomen in de berekening. Studies wijzen echter uit dat er geen veilige ondergrens is voor blootstelling aan fijnstof: hoe klein de blootstelling ook is, er is een meetbaar schadelijk effect op de gezondheid.
Om de normen voor fijnstof niet te overschrijden is het belangrijk dat iedereen zich aan de gestelde maximumsnelheid op de weg houdt. Daarnaast kunt u bij de aanschaf van een (nieuwe) auto rekening houden met de hoeveelheid fijnstof die wordt uitgestoten. Mensen met een longaandoening of hart- en vaatziekte doen er verstandig aan niet in de buurt van een drukke verkeersweg te gaan wonen. Wanneer u gaat klussen, werk dan het liefst buiten en draag bij werkzaamheden waarbij stof of vezels vrijkomen altijd een sluitend (fijn) stofmasker en zorg voor goede ventilatie van de werkruimte. Wilt u weten wat de actuele fijnstofvervuiling in uw buurt is? Download dan de app Luchtkwaliteit van het RIVM die beschikbaar is voor iPhone, iPad en Android smartphones.
Een moment geduld aub...