Geneesmiddelen mee op reis en de Opiumwet

In veel landen is het bezit en gebruik van opiaten verboden. Wanneer u geneesmiddelen gebruikt die onder de Opiumwet vallen, kunt u die niet zomaar naar het buitenland meenemen.

Welke geneesmiddelen vallen onder de Opiumwet?

De Opiumwet bevat twee lijsten met middelen die eronder vallen. De complete en actuele lijsten kunt u via de website van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) raadplegen. Veel gebruikte middelen die onder deze wet vallen zijn bepaalde slaap- en kalmeringsmiddelen (bijvoorbeeld diazepam of temazepam), sterke pijnstillers (zoals morfine), ADHD-middelen (methylfenidaat, oftewel Ritalin of Concerta), sommige medicijnen tegen epilepsie en medicinale cannabis.

Hoe neem ik Opiumwet geneesmiddelen mee naar buitenland?

Als u medicijnen gebruikt die onder de Opiumwet vallen, hebt u een speciale verklaring nodig van een arts om bij de douane te kunnen laten zien. Als u naar een Schengenland (een land waartussen geen grenscontrole voor personen plaatsvindt) gaat, hebt u genoeg aan een zogenaamde Schengenverklaring. Als u naar een niet-Schengenland gaat, moet u toestemming vragen bij de ambassade of het consulaat van het land waar u heen gaat. U heeft hiervoor een Engelstalige, medische verklaring nodig. Lees hier wat u per land precies nodig hebt en alle relevante adressen.

Begin ten minste een maand voor vertrek met het regelen van de benodigde verklaring wanneer u een geneesmiddel dat valt onder de Opiumwet wilt meenemen naar het buitenland.

Schengenverklaring

Een Schengenland is een van de andere Europese landen die onderling overeenkomsten hebben gesloten met betrekking tot het vrije verkeer van personen. In een Schengenverklaring staat dat u de medicijnen meeneemt voor eigen gebruik. Uw arts moet de verklaring ondertekenen en de Inspectie voor de Gezondheidszorg moet het vervolgens goedkeuren. Een Schengenverklaring kunt u hier downloaden. Tevens vindt u hier het adres waar u de ingevulde Schengenverklaring naartoe kunt sturen. Doe dit ten minste een maand voor vertrek.

Een Schengenverklaring is geldig voor een periode van dertig dagen. Voor een reis langer dan dertig dagen zijn dus twee of meer Schengenverklaringen nodig. De volgende landen zijn Schengenlanden: België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, IJsland, Zweden en Zwitserland.Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen