Slecht slapen door onrustige benen? Denk aan het restless legs syndroom

Rusteloze benen of het restless legs syndroom (RLS) is een veelvoorkomende aandoening waarbij er, met name ’s avonds en ’s nachts en vooral in rust, een enorme drang is om de benen en soms ook de armen te bewegen. Veel mensen met RLS hebben hierdoor slaapproblemen.

Rusteloze benen of het restless legs syndroom wordt door mensen die er last van hebben wel eens omschreven alsof er mieren door de benen lopen

Hoe herkent u het restless legs syndroom?

Veel mensen hebben in bed wel eens last van schokkende bewegingen van de benen of kramp in de kuiten. Dit kunnen symptomen van RLS zijn, maar meestal is dat niet het geval.

Er wordt gesproken van RLS bij de volgende symptomen:

 1. Een niet te bedwingen aandrang om de benen te bewegen (rusteloze benen), gepaard gaand met een onprettig gevoel in de benen. Dit gevoel wordt door mensen met rusteloze benen wel omschreven als trekkend-kruipend of als elektriciteit of alsof er mieren in mijn benen lopen.
 2. De klachten worden erger in rust (zitten, liggen).
 3. De drang neemt af zolang bewogen wordt.
 4. De klachten zijn het ergst in de avond en nacht.

Waardoor worden rusteloze benen veroorzaakt?

Hoewel de precieze oorzaak van het restless legs syndroom nog onduidelijk is, lijkt een verstoring in de signaaloverdracht van bepaalde zenuwcellen in de hersenen die signalen doorgeven met dopamine een belangrijke rol te spelen.

Factoren die RLS kunnen uitlokken of verergeren zijn:

 • hogere leeftijd;
 • zwangerschap;
 • nierfalen;
 • bepaalde geneesmiddelen, zoals antidepressiva (SSRI’s) en antipsychotica;
 • gebrek aan ijzer, magnesium of foliumzuur;
 • roken;
 • alcohol;
 • koffie;
 • overgewicht;
 • weinig lichaamsbeweging.

De behandeling van het restless legs syndroom

In eerste instantie moet worden geprobeerd de oorzaak van de rusteloze benen te vinden en hiertegen passende maatregelen te treffen. Dit kunnen leefregels zijn, zoals stoppen met roken, koffie en alcohol vermijden en overdag voldoende bewegen, zonder intensief te sporten vlak voor het slapen gaan. Wanneer RLS wordt veroorzaakt door geneesmiddelen, kunnen deze worden vervangen door alternatieven. Wanneer geen oorzaak voor de rusteloze benen kan worden gevonden, kunnen medicijnen van het type dopamineagonist soms helpen. Voorbeelden hiervan zijn pramipexol, ropirinol en rotigotine. Voor deze geneesmiddelen is een recept nodig.

Het gebruik van voedingssupplementen die ijzer, magnesium en/of foliumzuur bevatten wordt niet aanbevolen wanneer u last van restless legs heeft. Deze voedingssupplementen hebben alleen effect wanneer u daadwerkelijk een tekort aan een van deze voedingsstoffen hebt. Overleg met uw huisarts of het zinvol is om bloedonderzoek te laten uitvoeren naar eventuele tekorten, wanneer bij u de diagnose restless legs syndroom is gesteld.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen