Bij een blauwe plek, in medische bewoordingen hematoom genoemd, raken de bloedvaatjes in uw huid beschadigd doordat u zich bijvoorbeeld gestoten heeft. Door de beschadiging lekken de bloedvaatjes bloed onder het huidweefsel. Het uitgelekte bloed onder de huid geeft de typische blauwe kleur. Blauwe plekken nemen tijdens het genezingsproces alle kleuren van de regenboog aan.
Iedereen kan blauwe plekken krijgen, maar bij mensen die antistollingsmedicijnen gebruiken, zijn ze vaak groter en zichtbaarder. Dat komt doordat het door de antistollingsmiddelen langer duurt voordat het bloed stolt. Hierdoor gaan beschadigingen in de bloedvaatjes minder snel dicht en lekt er dus meer bloed uit het beschadigde bloedvat.
Neem contact op met de trombosedienst wanneer u antistollingsmiddelen gebruikt en snel blauwe plekken of bloedingen krijgt
Een blauwe plek is meestal een onschuldige aandoening die binnen een aantal dagen verdwijnt. Een behandeling is daarom niet nodig. De plant Arnica montana (valkruid of wolverlei) zou een werking tegen onder andere blauwe plekken bezitten. Een aftreksel van Arnica, verwerkt in een crème, zalf of gel, zou de doorbloeding stimuleren en daardoor de zwelling verminderen.
Hoewel de werking van Arnica niet in wetenschappelijk onderzoek bewezen is, gebruiken veel mensen producten waarin Arnica is verwerkt voor kneuzingen, verstuikingen of blauwe plekken. Tegen het gebruik ervan bestaan geen bezwaren, behalve wanneer u last krijgt van huidirritatie. In dat geval kunt u het gebruik beter stoppen.
Veel mensen slikken bloedverdunners. De naam bloedverdunners is eigenlijk onjuist. De middelen verdunnen het bloed niet, maar zorgen ervoor dat het minder makkelijk stolt. De juiste naam is dus antistollingsmiddelen. Er zijn twee groepen antistollingsmiddelen: de bloedplaatjesremmers en de stollingsremmers. Middelen uit beide groepen veroorzaken onder andere blauwe plekken als bijwerking.
Een moment geduld aub...