Blauwe plekken door bloedverdunners

Waarom krijgen gebruikers van bloedverdunners blauwe plekken? En wat is er aan te doen?

Hoe ontstaan blauwe plekken?

Bij een blauwe plek, in medische bewoordingen hematoom genoemd, raken de bloedvaatjes in uw huid beschadigd doordat u zich bijvoorbeeld gestoten heeft. Door de beschadiging lekken de bloedvaatjes bloed onder het huidweefsel. Het uitgelekte bloed onder de huid geeft de typische blauwe kleur. Blauwe plekken nemen tijdens het genezingsproces alle kleuren van de regenboog aan.

Iedereen kan blauwe plekken krijgen, maar bij mensen die antistollingsmedicijnen gebruiken, zijn ze vaak groter en zichtbaarder. Dat komt doordat het door de antistollingsmiddelen langer duurt voordat het bloed stolt. Hierdoor gaan beschadigingen in de bloedvaatjes minder snel dicht en lekt er dus meer bloed uit het beschadigde bloedvat.

Neem contact op met de trombosedienst wanneer u antistollingsmiddelen gebruikt en snel blauwe plekken of bloedingen krijgt

Wat kunt u doen tegen blauwe plekken

Wanneer u middelen als acenocoumarol of fenprocoumon gebruikt, neem dan contact op met de trombosedienst om te overleggen als u merkt dat u erg gemakkelijk bloedt en u bijvoorbeeld vaak bloedneuzen, bloedend tandvlees of veel blauwe plekken heeft. Mogelijk moet de dosering van het antistollingsmedicijn dan worden verminderd.

Alle producten voor 'coldpacks'

Bekijk alle producten >

Kou

Wanneer u zich heeft gestoten kunt u ijs of een coldpack op de plek leggen. Wikkel er wel een theedoek omheen om de huid niet te beschadigen. Kou zorgt ervoor dat de bloedvaatjes samentrekken (vasoconstrictie). Hierdoor kan er minder bloed uit de bloedvaatjes lekken en ontstaat er een minder grote blauwe plek.

Arnica

Een blauwe plek is meestal een onschuldige aandoening die binnen een aantal dagen verdwijnt. Een behandeling is daarom niet nodig. De plant Arnica montana (valkruid of wolverlei) zou een werking tegen onder andere blauwe plekken bezitten. Een aftreksel van Arnica, verwerkt in een crème, zalf of gel, zou de doorbloeding stimuleren en daardoor de zwelling verminderen.

Hoewel de werking van Arnica niet in wetenschappelijk onderzoek bewezen is, gebruiken veel mensen producten waarin Arnica is verwerkt voor kneuzingen, verstuikingen of blauwe plekken. Tegen het gebruik ervan bestaan geen bezwaren, behalve wanneer u last krijgt van huidirritatie. In dat geval kunt u het gebruik beter stoppen.

Alle producten voor 'Arnica'

Bekijk alle producten >
Tot slot zijn er crèmes te koop waarvan geclaimd wordt dat ze onderhuidse bloedstolsels oplossen. Deze crème, met de merknaam Mobilat, heeft geen wetenschappelijk bewezen effect. Gebruik ervan wordt afgeraden wanneer u antistollingsmiddelen gebruikt. Mobilat bevat namelijk salicylzuur, dat de werking van antistollingsmiddelen kan versterken. Bovendien komen allergische huidreacties bij salicylzuur vaak voor.

Bloedplaatjesremmers en stollingsremmers

Veel mensen slikken bloedverdunners. De naam bloedverdunners is eigenlijk onjuist. De middelen verdunnen het bloed niet, maar zorgen ervoor dat het minder makkelijk stolt. De juiste naam is dus antistollingsmiddelen. Er zijn twee groepen antistollingsmiddelen: de bloedplaatjesremmers en de stollingsremmers. Middelen uit beide groepen veroorzaken onder andere blauwe plekken als bijwerking.

Bloedplaatjesremmers

De bloedplaatjesremmers, zoals acetylsalicylzuur (Aspirine), carbasalaatcalcium (Ascal) en clopidogrel (Plavix), remmen de samenklontering van bloedplaatjes. Bloedplaatjes, ook wel trombocyten genoemd, zijn een bestanddeel van het bloed dat betrokken is bij het repareren van wondjes. Net zoals er op de huid een korstje ontstaat bij een wondje, gebeurt dat in uw lichaam ook. Het remmen van de werking van de bloedplaatjes heeft tot gevolg dat het langer duurt voordat een korstje is ontstaan. Hierdoor blijven wondjes op uw huid en bijvoorbeeld uw tandvlees langer bloeden en ontstaan ook makkelijker blauwe plekken.

Stollingsremmers

De andere groep antistollingsmiddelen zijn de stollingsremmers. Deze middelen, zoals acenocoumarol (Sintrom) en fenprocoumon (Marcoumar) werken rechtstreeks op de stollingsreactie. De werking van deze middelen wordt nauwkeurig gecontroleerd door de trombosedienst. Een medewerker van de trombosedienst controleert regelmatig de zogenaamde INR-waarde van uw bloed. Meestal moet deze waarde tussen de 2,0 en 3,0 liggen. Boven de 4,0 duurt het te lang voordat uw bloed stolt en kunt u extra gemakkelijk een bloeding of blauwe plek krijgen.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen