Feiten en fabels over verkoudheid

Over verkoudheid circuleren heel wat fabels rond. Wat is fabel en wat is feit? U leest het hier.

Snel van uw verkoudheid af?

"Als u snel van uw verkoudheid af wilt, kunt u de dokter het beste vragen om een antibioticakuur." Fabel. Antibiotica zijn er om bacteriën te doden. Griep en verkoudheid worden veroorzaakt door een virus, waardoor antibiotica geen enkel effect heeft.

Verkoudheid door nat haar

"Van nat haar kun je verkouden worden". Feit. Door tocht en afkoeling kunnen de slijmvliezen in neus en keel gevoeliger worden, waardoor het risico op een verkoudheid wordt vergroot. Bovendien vernauwen de bloedvaten zich als het lichaam afkoelt. Hierdoor kan bloed minder goed naar de neus en keel stromen, waardoor de weerstand daalt en virussen kunnen toeslaan.

Alle producten voor 'Griep & Verkoudheid'


Bekijk producten (234)

Bacteriële infectie

"Groen snot wijst op een bacteriële infectie." Niet altijd. Vaak is groen snot zelfs een goed teken. Als een virus het lichaam binnendringt, starten de lymfeklieren een verhoogde productie van witte bloedcellen die het virus moeten opruimen. Deze cellen bevatten veel ijzer, waardoor het snot groen wordt. Deze kleur wijst er dus op dat het lichaam druk bezig is om de verkoudheid te bestrijden.

Hand voor de mond!

"Met een hand voor de mond niezen ga je de verspreiding van verkoudheid tegen". Dit is gedeeltelijk waar, maar niezen gaat met zoveel kracht dat er meestal toch vochtdeeltjes met het virus ontsnappen. Daarom is het beter om in een tissue te niezen. Zorg er ook voor dat u regelmatig uw handen wast met een desinfecterende zeep. Desinfecterende doekjes helpen ook.

TIP:

Volgens onderzoekers is de neus ophalen beter dan snuiten, omdat dan wordt voorkomen dat er slijm in de bijholtes wordt geperst. Dit gebeurt namelijk als de neus hard wordt gesnoten. Loopt het snot er gewoon uit? Snuit dan één neusgat tegelijk door de andere dicht te drukken en doe dit vooral zachtjes.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen