Gordelroos (herpes zoster)

De meeste mensen hebben als kind waterpokken gehad. Nadat ze genezen zijn blijft het waterpokkenvirus achter in de zenuwen van de huid. Om nog onbekende reden kan het virus later weer actief worden en gordelroos (herpes zoster) veroorzaken. Mensen ouder dan zestig en mensen met een verminderde weerstand hebben een grotere kans om gordelroos te krijgen.

Om nog onbekende reden kan het waterpokkenvirus later weer actief worden en gordelroos veroorzaken.

Wat zijn de symptomen van gordelroos?

Gordelroos is een huiduitslag die aan één helft van het lichaam verschijnt. De jeukende of pijnlijke vlekjes en blaasjes zitten op de huid in het gebied dat door een bepaalde zenuwbaan wordt verzorgd. De uitslag kan bijvoorbeeld als een gordel om de helft van de romp zitten, vandaar de naam gordelroos. Ook de ledematen en het gezicht kunnen aangetast zijn. Na ongeveer twee tot vier weken geneest gordelroos vanzelf. Eerst drogen de blaasjes in en daarna verdwijnt ook de rode uitslag geleidelijk. Bij gordelroos kunt u zich grieperig voelen, lichte koorts hebben en heftige pijn in de huid hebben. Deze pijn is gedurende de hele gordelroosperiode aanwezig.

Gordelroos in het gezicht

Gordelroos in het gezicht kan gepaard gaan met ernstige hoofdpijn. De gezichtsspieren kunnen uitvallen door de infectie. Dit is tijdelijk. Wanneer het gordelroosgebied ook het oog omvat kan er een oogontsteking ontstaan met kans op blijvende schade van het oog. Neem daarom meteen contact op met uw huisarts als u gordelroos in het gezicht hebt en een tintelend gevoel, jeuk of pijn aan uw oog of neuspunt. U krijgt dan medicijnen en wordt verwezen naar de oogarts.

Tip: Was regelmatig uw handen om besmetting van anderen te voorkomen.

Is gordelroos besmettelijk?

Het gordelroosvirus zit in het vocht van de blaasjes. Totdat de blaasjes zijn ingedroogd kunt u anderen besmetten met het virus. Die persoon kan er waterpokken van krijgen als hij nog geen waterpokken heeft gehad (meestal kinderen). Het is niet mogelijk om er rechtstreeks gordelroos van te krijgen. Waterpokken kan ernstig verlopen bij baby’s, zwangere vrouwen en mensen met een sterk verminderde weerstand. Tijdens de eerste drie maanden van een zwangerschap van een vrouw die niet eerder waterpokken heeft gehad, kan het virus ook aangeboren afwijkingen veroorzaken bij het ongeboren kind.

Gordelroos behandelen

Gordelroos geneest vanzelf. Met virusremmers (zoals aciclovir, valaciclovir of famciclovir) kan de hevigheid van de aanval, de duur van de aanval en ook de duur van de pijn verminderen, mits de virusremmers in de eerste drie dagen zijn gestart. Virusremmers worden alleen voorgeschreven bij gordelroos in het gezicht, bij mensen met een sterk verminderde weerstand en bij gordelroos bij oudere mensen met ernstige vroege klachten. In alle andere gevallen worden alleen pijnstillers en indrogende producten, zoals zinkoxide zalf, voor de blaasjes gebruikt.Voor de jeukende huiduitslag kan ook een indifferent product zoals koelzalf worden gebruikt. Paracetamol is als pijnstiller eerste keus. Wanneer dit onvoldoende helpt, kan overgestapt worden naar een NSAID.

Tip: U kunt de blaasjes bedekken met zacht wondgaas om schuren door kleding te voorkomen.

Post-herpetische pijn

Soms blijft de pijn terwijl de gordelroos is verdwenen. Dit wordt post-herpetische pijn genoemd en kan tot een half jaar na de uitslag aanhouden. Oudere mensen en mensen met gordelroos in het gezicht hebben meer risico hierop. U kunt meer lezen over de behandeling van post-herpetische pijn in onze tekst over zenuwpijn.

Bestaat er een vaccin tegen gordelroos?

Er bestaat een vaccin tegen gordelroos. Het wordt niet vergoed door de verzekering. Zostavax is bedoeld om gordelroos en postherpetische pijn bij personen van vijftig jaar en ouder te voorkomen.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen