Pfeiffer is een infectieziekte veroorzaakt door het Epstein-Barrvirus. Het komt vooral bij jongeren voor. Omdat het virus in speeksel zit en misschien door zoenen wordt overgebracht wordt het ook wel ‘de kusziekte’ genoemd. Wat te doen?

Pfeiffer; Uitrusten of gewoon doorgaan?

Wanneer je pijn en koorts hebt of je ziekt voelt, kun je in bed blijven. Het hoeft niet. Verder mag je gewoon alles doen. Hou wel je grenzen in de gaten en doe een stapje terug wanneer iets te veel of te zwaar is. De vermoeidheid verschilt per persoon; de een heeft hier weinig last van, de ander is zo vermoeid dat extra rust nodig is.

Besmettelijk?

Je bent besmettelijk voor anderen met de ziekte van Pfeiffer. De ziekte is echter niet erg besmettelijk; maar zelden krijgen huisgenoten het ook. Maatregelen om besmetting te voorkomen, hebben geen zin.

Medicijnen bij Pfeiffer

Er is geen medicijn tegen Pfeiffer. Pfeiffer kan meestal geen kwaad en gaat vanzelf weer over. De keelontsteking kan erg pijnlijk zijn. Hier kun je het beste paracetamol voor gebruiken. Het slikken hiervan kan ook erg pijnlijk zijn. In dat geval kun je het beste kiezen voor oplos-, kauw- of smelttabletten of zetpillen.

Of bekijk ons assortiment paracetamol eenvoudig hieronder:

Weetje: Pfeiffer en amoxicilline

Wanneer je de ziekte van Pfeiffer hebt, kun je beter niet het antibioticum amoxicilline gebruiken. Tachtig procent van de mensen met Pfeiffer reageert allergisch op amoxicilline en krijgt er huiduitslag van. Een goede reden voor de dokter om een ander antibioticum voor te schrijven!

De klachten bij Pfeiffer

De klachten bij Pfeiffer zijn keelpijn, koorts, vergrote halsklieren en vermoeidheid. Ook kun je last hebben van hoofdpijn, misselijkheid, zweten en hoesten. De lever en milt kunnen vergroot zijn. Na vijf tot acht weken zijn de meeste klachten voorbij. Vaak is de vermoeidheid het vervelendst en juist deze kan soms enkele maanden blijven bestaan. Als je de ziekte gehad hebt, krijg je hem niet weer.