Als je je enkel verstuikt, draait je voet te ver door. Vaak zeggen we dat we ‘door onze enkel zijn gegaan'. Het gevolg is een pijnlijke en gezwollen enkel. Wat houdt een verstuikte enkel verder in en hoe kun je een verstuikte enkel behandelen? We vertellen er meer over in dit artikel. 

Wat is een verstuikte enkel?

Bij een verkeerde stap of beweging kan je enkel naar binnen of naar buiten buigen. Dit noemen we een "verstuiking" of distorsie. De enkelbanden (meestal) aan de buitenkant rekken of scheuren een beetje. Een totale scheur of breuk van je enkelbanden is zeldzaam. Door de scheur kan de schade aan de banden en bloedvaten een zwelling en een kneuzing veroorzaken, vaak aan de buitenkant van de enkel.

Wat te doen bij een vastzittende enkel

Je enkel kan vastzitten door een osteochondrale laesie. Een osteochondrale laesie van de enkel ontstaat wanneer door een trauma een stukje bot of kraakbeen loskomt. Dat stukje klemt dan tussen het scheenbeen en de talus. Dat gevoel van grind in de tandwielen ontstaat wanneer het stukje los bot of kraakbeen fragment verhindert dat de tibia soepel over de talus glijdt.

De plek waar de botsplinter of het kraakbeenfragment zich bevond, veroorzaakt het plotselinge gevoel van instabiliteit van de enkel. Onbehandeld kan deze kraakbeenschade zich ontwikkelen tot cysten. Omdat ze meestal door een trauma ontstaan, komen osteochondrale letsels meestal voor bij jongeren en sporters.

Oefeningen vastzittende enkel

  1. Neem een riem, sjaal, touw en knoop de uiteinden aan elkaar.
  2. Leg de knoop in een deuropening en sluit de deur.
  3. Stap je pijnlijke voet in de riem, zodat de riem voor het enkelgewricht loopt.  Zorg ervoor dat je voet goed vast zit, waarbij het touw een stevige druk uitoefent langs de voorkant van de enkel.
  4. Plaats je andere voet iets naar voren om je voor te bereiden op een mini-lunge.  Buig langzaam je voorste knie naar voren en naar achteren.  Houd je achterste (van de pijnlijke enkel) knie de hele tijd recht.
  5. Je kunt verschillende aspecten van je enkel raken door te bewegen welke kant je voet op wijst.  Je kunt je vasthouden aan een stoel of je bed als je evenwicht niet optimaal is.
  6. Doe ongeveer 10-20 keer met ongeveer 1 lunge om de 3-4 seconden.  Je kunt deze oefening naar behoefte gedurende de dag herhalen totdat de mobiliteit is teruggekeerd!

Dit is ook goed voor iedereen met stijve enkels, fasciitis plantaris, chronische enkelverstuikingen (niet binnen 8 weken na letsel), en enkelzwellingen.

Doe deze techniek niet bij actieve of recente breuken in je voet of enkel.