Een borstontsteking bij borstvoeding

Wanneer u borstvoeding geeft, kunt u te maken krijgen met een borstontsteking. Wat dat precies is en wat u kunt doen leest u op Leef.nl.

Wat is een borstontsteking?

Borstontsteking is een ontsteking van de borst, meestal aan één kant. Vaak is er sprake van een pijnlijke, warme, rode plek op de borst. Daarnaast kunnen er koorts (temperatuur boven de 38,5 °C) en een griepachtig gevoel optreden.

De oorzaak van een borstontsteking is meestal een opeenhoping van melk in de borst. Soms ontstaat een borstontsteking door een infectie met een bacterie of gist. Deze ontsteking is vaak het gevolg van een huidbeschadiging, zoals een tepelkloof.

Blijven voeden

Om een borstontsteking te genezen is het erg belangrijk dat, hoe pijnlijk ook, de borst goed wordt leeggedronken of leeggekolft. Daarom is het verstandig om de baby bij elke voeding eerst aan de borst met de ontsteking aan te leggen. Dit blijven voeden is erg belangrijk. Als wordt gestopt met borstvoeding, verergert de ontsteking waarschijnlijk.

Voed in wisselende houdingen. Zo worden alle melkkanaaltjes goed geleegd en verstoppingen voorkomen.

Tips bij het geven van borstvoeding

  • Leg de baby goed aan en let erop dat de borst goed wordt leeggedronken. Dit is het geval als deze leger en soepeler aanvoelt na de voeding in vergelijking met ervoor.
  • Voed in wisselende houdingen. Zo worden alle melkkanaaltjes goed geleegd en verstoppingen voorkomen.
  • Kolf de melk af als de baby om de één of andere reden niet bij u kan drinken. Kolf een keertje extra als u last krijgt van harde plekken.
  • Zorg voor goede hygiëne.
  • Druk na het voeden een paar druppels melk uit de tepel, masseer deze zachtjes in de huid en laat dit aan de lucht drogen (pas wel op dat u hierbij niet op de tocht zit).
  • Vermijd niet-ademende kunststofvoeringen in zoogkompressen en beha’s.
  • Let erop dat uw weerstand goed is. Deze krijgt u door gezond te eten en voldoende te rusten. Eventueel kunt u een voedingssupplement of extra vitamines nemen.
  • Voorkom tepelkloven door de baby goed aan te leggen en niet te laten sabbelen op de tepel.

Producten die kunnen helpen

  • Bij droge of beschadigde tepels, kunt u een klein beetje gemodificeerde lanoline (bv. Medela PureLan) op de tepel en tepelhof aanbrengen.
  • U kunt er ook voor kiezen om Hydrogel Pads te gebruiken, die ervoor zorgen dat uw huid sneller geneest.

Koorts

Als er geen tepelkloven zijn en de oorzaak van de borstontsteking bekend is, kan het beste 12 tot 24 uur het verloop van de koorts worden afgewacht. Als de koorts vervolgens daalt, is er sprake van een steriele borstontsteking. In alle andere gevallen kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts. Voor de behandeling van een borstontsteking door een infectie is namelijk een antibioticum nodig. De pijn en koorts bij een borstontsteking kunnen bestreden worden met paracetamol.

In ons assortiment vindt u de beste producten en adviezen voor de gezondheid van uw gezin.

Alle producten voor 'Moeder & Kind'


Bekijk producten (1381)


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen