Vitamine D is een vetoplosbare vitamine. Ons lichaam kan zelf vitamine D aanmaken met behulp van zonlicht. Vitamine D wordt daarom ook wel de zon-vitamine genoemd. Terwijl jij lekker in de zon zit, is je huid bezig om vitamine D aan te maken. Maar wat is vitamine D? Wat doet het precies? En wat moet je doen bij een vitamine D tekort? Je leest het in dit blog!

Wat is vitamine D?

Er bestaan twee soorten vitamine D: ergocalciferol (vitamine D2) en cholecalciferol (vitamine D3). Anders dan de naam doet vermoeden is vitamine D officieel helemaal geen vitamine, maar een hormoon. Ons lichaam kan zelf namelijk geen vitamines maken. En je lichaam maakt wél zelf vitamine D aan, namelijk in de huid. Zo’n 90% van de vitamine D krijg je binnen door de zon. De overige 10% haal je uit je voeding. Vitamine D zit bijvoorbeeld in vette vis (zoals zalm of makreel), levertraan (visolie) en paddenstoelen. Ook wordt het soms toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten. In supplementen en verrijkte voedingsmiddelen wordt zowel vitamine D2 als vitamine D3 gebruikt. Beide vormen zijn actief, dus doen hun werk in ons lichaam. Vitamine D3 is iets sterker dan vitamine D2.

Wat doet vitamine D?

  • Het draagt bij tot de normale opname van calcium (ook wel kalk genoemd) en fosfor uit voeding.
  • Het speelt een rol bij de botaanmaak en is voor het behoud van sterke botten.
  • Het heeft een gunstige invloed op het celdelingsproces.
  • Het zorgt mede voor de normale werking van het immuunsysteem.
  • Het is belangrijk voor sterke tanden.
  • Het ondersteunt een normale spierwerking.

Vitamine D tekort

Niet iedereen krijgt genoeg vitamine D binnen, bijvoorbeeld omdat je niet veel in de zon komt of omdat je bedekkende kleding draagt. Ook kan het zijn dat je in één van de risicogroepen valt. Ouderen, zwangere vrouwen of mensen met een getinte huid maken minder vitamine D aan, het advies van de Gezondheidsraad is om in dit geval vitamine D supplementen te slikken. Er zijn veel verschillende voedingssupplementen met vitamine D. Het is er als enkelvoudige vitamine, het kan voorkomen als multivitamine en als combinatiepreparaat met omega-3 vetzuren. Het advies is om je altijd aan de aanbevolen dosering op de verpakking te houden.

Bekijk gauw ons vitamine D assortiment!

  • Raadpleeg een deskundige alvorens supplementen te gebruiken in geval van zwangerschap, lactatie, medicijngebruik en ziekte.