Sommige honden hebben altijd ontstoken ogen, andere honden pas als ze ouder worden. Ontstoken ogen kunnen een lastig probleem zijn om vanaf te komen, maar er is gelukkig veel aan te doen.

Vieze ogen

De oorzaken van conjunctivitis zijn heel divers. Meestal is niet precies te achterhalen of er een bacterie, virus of soms zelf schimmel in het oog zit. Ontsteking van de oogleden zien we echter ook bij infectieziekten als hondenziekte (en niesziekte bij de kat). Het dier heeft dan echter nog meer verschijnselen dan alleen vieze ogen. Vreemde voorwerpen in de plooi van de oogleden (zoals splintertjes e.d.) zorgen voor een heel geïrriteerd oog, dat het dier ook dichthoudt.

Een vies oog kan ook veroorzaakt worden door een verminderde aanmaak van traanvocht. De oogleden zijn dan ontstoken, maar ook het hoornvlies raakt dan beschadigd. Dit gebeurt ook bij wimperharen die naar binnen gericht staan en over het hoornvlies krassen. Dit doet veel pijn, de hond zal het oog dichtgeknepen houden.

Honden met lange haren rond de ogen kunnen vaak last hebben van constant vieze ogen zonder dat daar echt ontstoken oogleden bij te zien zijn. De haren irriteren de oogleden chronisch
Lees meer »