Sombere gevoelens, is het een winterdip?

Veel mensen vinden het gezellig, de winter waarin het vroeg donker is en het fijn is om lekker warm thuis te zijn. Zo’n 500.000 mensen denken daar heel anders over; zij hebben last van een winterdepressie. Het aantal mensen dat last heeft van een winterdip is naar schatting nog veel groter.

Wat is een winterdip?

De winterdip is een mildere vorm van de winterdepressie. Niet alle symptomen van een depressie zijn aanwezig, maar mensen met een winterdip voelen zich wel neerslachtiger dan in de rest van het jaar. Het is niet bekend waarom de ene mens wel en de ander geen last heeft van een winterdip of -depressie. Zeker is dat vrouwen er meer last van hebben dan mannen .

Hoe wordt een winterdip veroorzaakt?

De precieze oorzaak is niet bekend, maar het lijkt erop dat een winterdip wordt veroorzaakt door een gebrek aan zonlicht. Zonlicht brengt via het netvlies namelijk een chemisch proces op gang in de hersenen. Dit gebeurt in de pijnappelklier, die zich in het midden van de hersenen bevindt. De stoffen die hier worden geproduceerd, regelen de biologische klok. Eén van die stoffen is melatonine. Mensen met een winterdip maken dit slaaphormoon niet alleen ’s avonds aan, maar gedurende de hele dag. Dit heeft een negatief effect op andere hormonen, wat weer tot gevolg heeft dat de eetlust, stemming en het concentratievermogen veranderen.

Klachten winterdip

  • vermoeidheid en weinig energie;
  • veel slapen, maar toch moe wakker worden;
  • trek in koolhydraten en suikers;
  • depressief gevoel;
  • prikkelbaar;
  • verminderde concentratie;
  • geen klachten in de lente en zomer.

Wat is er tegen te doen?

Eigenlijk is de oplossing heel eenvoudig: zonlicht. Er bestaan speciale lampen die licht geven dat net zo intens is als de zon op een normale, heldere dag. Hiermee wordt de biologische klok in de maling genomen, omdat het ‘denkt’ dat de dag is begonnen en zo weer in een normaal ritme terecht komt. Dit gaat niet zomaar. Iemand met een winterdip moet een week lang, elke ochtend op hetzelfde tijdstip voor de lichtbak gaan zitten en er steeds in kijken. De meeste mensen (80 procent) met een winterdip of -depressie voelen zich veel beter als ze dagelijks ongeveer een half uur voor zo’n lichtbak zitten. Naast een lichtbak in de ochtend is het belangrijk om voor voldoende licht in huis en op de werkplek te zorgen. Hier zijn speciale lampen voor verkrijgbaar.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen